ABD Başkanı Joe Biden, ulusal güvenlik konseyini Ukrayna’daki gelişmeler gündemiyle topladı. Toplantı sonrası Biden, ABD ve müttefiklerinin Rusya'ya uygulayacağı yeni yaptırımları duyurdu. 

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından ulusal güvenlik konseyini topladı. Ukrayna’daki gelişmelerin gündeme geldiği toplantı sonrasında Biden, ABD ve müttefiklerinin Rusya'ya uygulayacağı yeni yaptırımları açıkladı.

Beyaz Saray'da açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Biden, "Bu planlanmış bir saldırıdır, bir aydır söylüyoruz" derken, "Putin, diplomasiyi reddetti" diye konuştu. 

Biden, "Putin saldırgandır, savaşı seçmiştir ve şimdi hem kendisi hem de ülkesi bu sonuca katlanacaktır" diye konuştu.

KISITLAMALAR NELER?

Biden, "Rusya ordusunun finansmanını kısıtlayacağız. Rusya'nın Dolar, Yen ve Euro ile işlem yapması engellenecek" dedi.  

Rusların birçok alanda kısıtlamalara maruz kalacağının altını çizen Biden, Rusya'nın yüksek teknolojiye olan erişiminin engelleneceği, buna uzay programının da dahil olduğunu söyledi. 

ABD Başkanı Joe Biden, aralarında ülkenin en büyük ikinci bankası VTB'nin de bulunduğu 4 büyük Rus bankasına yaptırım getireceklerini duyurdu.

"ABD güçleri Ukrayna'da savaşmayacak" diyen Biden, "Yaptırımlara Rus elitleri ve ailelerini de ekliyoruz" şeklinde konuştu. 

Swift yasağının şimdilik uygulanmayacağını belirten Biden, "Putin ile görüşme planım yok" dedi. 

'SOVYETLER BİRLİĞİ'Nİ YENİDEN KURMAK İSTİYOR'

Joe Biden, "Vladimir Putin, Sovyetler Birliği'ni yeniden kurmak istiyor" derken, "Rusya ile ilişkiler kopma noktasında" diye konuştu. 

Doğuda bulunan NATO müttefiklerini korumaya devam edeceklerini vurgulayan Biden, "Rusya siber saldırıda bulunursa, ABD cevap verecektir" diye konuştu. 

Biden, NATO üyelerine güvence vermek için Avrupa'daki bazı kuvvetleri Baltık ülkelerine kaydırdıklarını ve Almanya başta olmak üzere Avrupa'ya ek asker göndereceklerini açıkladı.

G7 LİDERLERİ ANLAŞTI

Konuşmasından önce yazılı açıklamada bulunan Joe Biden, "G7 liderleri Rusya’ya sert ve yıkıcı yaptırım paketleri üzerine anlaştı" dedi. 

Bloomberg’de yer alan haberde, “ABD yaptırımları Putin'i kişisel olarak hedef alacak” derken, Reuters ise, ABD Başkanı Joe Biden’a siber saldırılarla ilgili bir dizi seçenek sunulduğu, bu siber saldırıların Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonunu sürdürme yeteneğini kırmaya yönelik olduğu aktarıldı.

NBC ise, ”Rusya'ya olası siber saldırılarla ilgili henüz nihai karar verilmedi” ifadelerini kullandı.

Biden, dün yaptığı yazılı açıklamada G7 liderleri ile görüşmesi sonrası Rusya'ya Ukrayna'ya askeri harekatı için ABD ve müttefikleri tarafından uygulanacak yeni yaptırımları duyuracağı bir konuşma yapacağını ifade etmişti.

Beyaz Saray yetkilisi, gazetecilere yaptığı yazılı açıklamada, Biden'ın sabah saatlerinde Beyaz Saray Durum Odasında ulusal güvenlik ekibiyle bir araya geldiğini bildirmişti.

Toplantıda, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi sonrası bölgede yaşanan son gelişmelerin ele alındığı aktarılmıştı.

DONBAS KRİZİ VE RUSYA’NIN ASKERİ MÜDAHALESİ

Ukrayna’da 2014’teki Meydan olaylarının ardından, Batı yanlısı bir hükümet yönetime geldi ve Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ülkeden kaçtı. Rusya, Kırım’ı yasa dışı şekilde ilhak etti. Ukrayna’da Rus etnik kökene sahip nüfusun yoğun olarak yaşadığı Donetsk ve Luhansk bölgelerinde ayrılıkçılar sözde yönetimler ilan etti. Rusya’nın desteklediği ayrılıkçı güçlerle Ukrayna ordusu arasında kanlı çatışmalar yaşandı. Batılı güçlerin Moskova nezdinde devreye girmesiyle 2014 ve 2015’te Minsk Anlaşmaları imzalandı. Ancak ateşkes ihlalleri sürdü. Şubat itibarıyla çatışmalarda yaklaşık 14 bin kişi hayatını kaybetti.

Rusya, 2021 yılı sonlarında Ukrayna sınırında on binlerce asker konuşlandırmaya başlayarak dikkatleri üzerine çekti. ABD, Rusya’nın işgale hazırlandığını yinelerken Rusya bunu reddetti. Batılı ülkeler Rusya’yı yaptırımlar uygulamakla tehdit ederken Moskova yönetimi, Donbas’taki ayrılıkçı yönetimleri tanıdı ve 24 Şubat’ta Ukrayna topraklarına askeri harekat başlattı.

Rus lider Vladimir Putin, amaçlarının, “Kiev tarafından soykırıma maruz kalan insanları korumak, Ukrayna’yı Nazizm'den ve militarizmden arındırmak” olduğunu savunarak Ukrayna ordusuna silah bırakma çağrısı yaptı. 

NTV

Editör: Haber Merkezi