10. Dr. Nejat Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışmasını” kazanan ve dereceye giren eserlerin CD’si yayınlandı. İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV)’in düzenlediği, 32. Uluslararası İzmir Festivali kapsamında, 10.su yapılan “Dr. Nejat Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışmasının” kaydı CD olarak müzik severlerin beğenisine sunuluyor. Her iki yılda bir yapılan ve10. yılını kutlayan yarışma bundan 20 yıl önce, ilk defa 1994 yılında İzmir Festivali Kurucu Başkanı Dr. Nejat Eczacıbaşı’nın anısına başlatıldı. Piyano Konçertolarının seslendirildiği bu CD’de yer alan eserlerin bestecileri 30 yaşın altında. Besteleri seslendiren piyanistler, İzmir Festival Orkestrası üyeleri ve orkestrayı yöneten Şef Can Okan da aynı yaşlarda. Gençlere adanan bu yarışma kesinlikle sıra dışı. Çok sesli çağdaş müziğimize yeni yapıtlar kazandırmanın yanında “Ulusal Beste Yarışması” genç bestecilerin önünü açmak için de düzenleniyor. Genç bestecileri yeni besteler yapmak için özendirmek, desteklemek, eserlerin konser programlarında yer alarak çalınmasını sağlamak, bestecilerin eserlerinin kayıtlarının alınmasıyla bir arşiv oluşturmak, genç bestecilerin uluslararası festivallerden beste siparişi alarak müzik dünyasında tanınmasını sağlamak ve müzikal bir bellek oluşturarak gelecek nesillere müzikal bir miras bırakmak yarışmanın öncelikleri arasında yer alıyor. 

Daha önceki yıllarda Senfonik Müzik, Bale Süitleri, Konser Şarkıları temalarıyla düzenlenen yarışmanın bu kez “Piyano Konçertosu” temasıyla düzenlenmesinin nedeni piyano konçertolarının sayısının ve çeşitliliğinin arttırılması. Birinciliğini yirmi yaşındaki besteci Doğaç İşbilen’in eserinin kazandığı yarışmada ikinciliği Cem Oslu ve üçüncülüğü Bogatay Köprülü’nün eseri aldı ve Piyano Konçertoları sırasıyla Kenan Tatlıcı, Cem Babacan ve Başar Can Kıvrak tarafından seslendirildi. Piyano Konçertosu bestelemek gibi çok güç bir işin üstesinden gelen gençlerin 20’li yaşlarda olması ise tek kelimeyle muhteşem. Genç besteci, genç piyanist, genç orkestra şefi ve genç orkestra sanatçılarının bir araya gelmesinin bir nedeni var. Notalar hayata geçirildiğinde bestecinin duymak istediği ses bu mu? Bestecinin kafasında yarattığı sesle, notalar seslendirildiğinde duyduğu sesin birbiriyle örtüşmesi gerekiyor. Piyanist eseri çalarken ve yorumlarken bestecinin kafasındaki sese yaklaşabiliyor mu? İşte bu ince ayrıntıyı yakalayabilmek için “genç bir ruh” gerekiyor.

Dünya prömiyeri yapılan bu eserlerin CD kaydı, büyük bir titizlikle Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi Büyük Salon’da verilen konser sırasında yapıldı. Yaşar Üniversitesi öğretim üyesi, besteci Doç. Dr. Mehmet Can Özer tarafından büyük bir titizlikle canlı olarak alınan bu CD kaydı klasik müzik kayıtlarında söz sahibi olan A.K. Müzik tarafından basıldı. Müzikal arşiv için saklanan bu kayıtlar, eserlerin tanıtılması için uluslararası festivallere, Avrupa Festivalleri Direktörlerine, konserlerde çalınabilmesi için festivale katılan orkestra şeflerine, uluslararası orkestralara ve sanatçılara veriliyor. Böylece bu eserlerin dünya çapında konser veren orkestralar tarafından tanınması sağlanıyor. Amaç eserlerin bütün dünyada çalınmasını sağlamak. Çok Sesli Çağdaş Türk Müziğine yeni bir soluk gelmesini hedefleyen yarışmanın sonucunda yeni eserler üretiliyor ve çok sayıda besteci yetişiyor. Genç bestecilerin eserlerini seslendirmeleri için bu yarışma onlara eşsiz bir fırsat sunuyor. Konservatuarların kompozisyon bölümlerinden her yıl çok sayıda besteci yetişiyor. Bu gençlerin yeteneklerini göstermeleri için onlara bir fırsat tanınması gerekiyor. Bu genç bestecilerin eserleri kağıt üzerinde kaldığı ve seslendirilmedikleri zaman üretilen eserler maalesef ölü doğmuş bebekler gibi oluyor. Eserler notalarda kaldığı sürece doğmamış bebekler oluyorlar. Onların doğması ve yaşamaları için seslendirilmeleri, konserlerde çalınmaları ve dinlenmeleri gerekiyor. Belirsizliklerin hakim olduğu ve genç yeteneklere çok fazla fırsat tanınmayan bir dünyada,  İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV)’in düzenlediği “Dr. Nejat Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması” ve eserlerin müzik severlere ulaşabilmesini sağlayan bu CD kayıtları çok büyük bir önem taşıyor.