31 Mart yerel seçimlerinin ardından ilk kez kongreye giden Cumhuriyet Halk Partisi’nde bugün (8 Şubat Cumartesi) İzmir İl Kongresi heyecanı yaşanacak. Kamuoyunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘uzlaşı’ mesajının ardından gözler uzunca bir süre İzmir’deydi.

Tek aday ile geçmesi beklenen seçimde kamuoyu şu anda muhtemel üç adayı konuşuyor.

31 Mart yerel seçimleri öncesinde Cumhuriyet Halk Partisi’nde başlayan Olağanüstü Kurultay sürecinde İzmir’de kritik rol üstlenen Deniz Yücel ismi uzunca bir süre konuşuldu. Hatta bu konuda çokça yazıldı ve çizildi. Örneğin kamuoyu; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Deniz Yücel isminde ısrar ettiğinin altını çiziyor sık sık.

Deniz Yücel’in kırılma noktasının imza süreci ile başladığını söylersek çok da yanlış söylemiş olmayız. Yücel, seçilmesi halinde ise iki dönem üst üste il başkanlığı yapan ilk İl Başkanı olarak da Cumhuriyet Halk Partisi İzmir örgütü tarihinde yerini alacak. Bu yazının kaleme alındığı Cuma günü itibariyle resmi bir adaylık başvurusunda bulunmayan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, mevcut başkanının potansiyel aday olduğunu yüksek sesle dile getiriyor.

Cumhuriyet Halk Partisi’nde adaylığını açıklayan ilk isim olan CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Cüneyt Oğuz’un adaylığında ise öne çıkan unsur, kendisi tarafından iki yıllık yöneticilik sürecinde 30 ilçe ile kurduğu iyi iletişim olarak gösteriliyor. Oğuz’un adaylığı tek adaya karşı olan isimlerin birleştiği bir nokta olabilir. Ezgi Deniz Urunga’nın adaylığı bu duruma etki eder mi, bunu şu noktadan kestirmek mümkün değil. Oğuz’un bir diğer handikapı ise yeterli imzayı toplayıp toplayamayacağı noktasında yaşanacak.

Bu noktada problem yaşaması muhtemel bir diğer aday ise Ezgi Deniz Urunga. Kongreye çok az bir zaman kala adaylığını açıklayan Urunga ile telefonda kısa bir görüşme yapma fırsatım oldu. Kongre sürecinde 7 ilçe başkanının seçildiğini hatırlatan Urunga, Cumhuriyet Halk Partisi’nin uzlaşı kültürüne uzak olmadığını ifade etti. Urunga, kadın bir il başkan adayının olduğu noktada yeterli imza sayısının bir ölçüt olmaması gerektiğini ifade etti.

Adayların kim olacağı Kongre günü belli olacak. Ancak burada doğru soruyu soralım. Kim aday olacaktan ziyade kongrede neyin konuşulacağı önemli bir noktada duracak.

*31 Mart yerel seçimleri ile birlikte elinde tarihi bir fırsat bulunduran ve ‘Yepyeni Türkiye’yi örme fırsatı bulunduran Cumhuriyet Halk Partisi’nde İzmir İl Kongresi’nde mesela Urla ve Çeşme’de yapılan acele kamulaştırma mı konuşulacak, yoksa Cumhuriyet Halk Partisi’nde kimin Kurultay delegesi olacağı mı?

*Elazığ’daki depremle birlikte hatırladığımız, Manisa’da gerçekleşen her artçı ile anımsadığımız ülkenin deprem gerçeği mi konuşulacak, yoksa parti içerisindeki sarsıntılar mı?