İş yemekleri, açılış kokteylleri, partiler, seyahatler...

İş hayatının, açılış kokteyllerinin, partilerin ve seyahatlerin getirdiği sosyallik çerçevesinde zayıf kalmak ne kadar zor gelir öyle değil mi? Düzenlenen davetler ve çeşit çeşit iştah açıcı leziz yemeklere karşı koymaya çalışmak da cabası!.. Ama yapacağınız küçük fakat yerinde değişimler ve alacağınız birkaç önlemle sosyal hayattan zevk alırken kilo kontrolünü sağlamak da o kadar da zor değil. 

UZUN SÜREN AKŞAM YEMEKLERİ

Bir akşam yemeğine davetli olduğunuzu düşünelim. Önceliğiniz oraya kesinlikle uzun saatlerinizi alan bir açlık süresinin ardından adım atmamak olsun. Mutlaka kendinize küçük, pratik ve az kalorili fakat uzun süre tok sağlayacak bir atıştırmalık için vakit ayırın. Küçük pratik bir meyve, 1 kutu süt, birkaç kepekli sade kraker, küçük boy şekersiz sütlü bir kahve, birkaç kuru meyve, fındık, yer fıstığı, kaju, ceviz, badem gibi bir atıştırmalık davetli olduğunuz akşam yemeğinde iştahınızı kontrol etmenize büyük oranda yardımcı olacaktır. Mümkünse davetli olduğunuz restoranın menüsünü gözden geçirin ve akşam için herkesten önce bir plan ve stratejiniz olsun. Menüyü şöyle bir taradığınızda en çok sakınmanız gerekenlerin kızartmalar ve şarküteri ürünleri içeren yiyecekler olduğunu unutmayın. Kızartmalar maalesef artık tüm tabakların bir köşesinin vazgeçilmez süsü gibi. Ama hiç düşünmeden eleyin. Mümkünse sipariş verirken kızarmış patates yerine daha fazla haşlanmış sebze veya salata isteyin. Çünkü tabağınızla buluştuğunuzda karşı koymanız çok zor olabilir. Bunun dışında yemeğin yanında dışarıda asla pilav ve makarnaya yer vermeyin çünkü eklenen sos ve yağ miktarlarıyla birlikte gizli birer kalori bombası haline gelebilirler. Alkollü bir davetse o akşam yemeğinizde tatlıya yer vermeyin. Alkollü davetlerin ertesi günü mutlaka daha fazla su tüketmeye ve ekstradan egzersiz yapmaya çalışın.

HAFTA SONU BRUNCH KEYFİ

Hafta sonları aile ve arkadaşlarla yapılan saatlerce süren çeşit çeşit kahvaltıları kim sevmez ki? Tüm hafta çalışmış ve kısa bir süre de olsa stres atabileceğimiz ve güzel vakit geçirebileceğimiz bir fırsat yakalamışken kim düşünür fazla kalorileri! Tamam sabah kahvaltısı günün en çok protein içeren en kaliteli öğünü fakat dikkatsizce oluşturduğumuz örüntü bir o kadar da tehlikeli! Kızarmış sigara börekleri, sucuklu yumurta, tahin pekmez, reçel, bal, tereyağı, mis gibi sıcacık ekmek derken 1500 kaloriyi bulabilen bir öğün bizi hiç farketmeden yakalayabilir. Şarküteri ürünlerinden ve kızartmalardan uzak durduğunuz sürece gün içerisinde aldığınız fazla kaloriyi egzersizle dengeleme şansınız çok yüksek fakat tabi ki besin gruplarına dikkat etmekte fayda var. Börek, ekmek, reçel, bal, pekmez gibi karbonhidrat kaynaklarının hepsini bir arada tercih etmemeli örneğin; o sabah için böreğe yer veriyorsanız ekmeğe yer vermemeye özen göstermeliisiniz. 

KAHVE MOLALARI

Çok yoğun çalıştığınız bir gün ve arkadaşlarınızla mola vererek ufak bir kahve kaçamağı yapmak istediniz. Yıllardır anlattıklarımızı dikkate aldığınızı ve artık şeker kullanmadığınızı varsayarak şekersiz tercih konusuna hiç girmiyorum bile. Büyük boy  tercihleri de en baştan eleyip bir kenara atıyorum. Ekstra krema, şurup, süt tozu ilavesi ise yine gizli kalori bombalarından birkaçı. En iyisi küçük boy krema yerine sütlü bir tercih. Günlük en az 200 kalori tasarruf sağlayarak senede sizi 10 kg lık bir artış riskinden koruyor. 

KONGRE SEMİNER VE EĞİTİMLER

Kongreler, seminerler, eğitimler, uzun saatler süren toplantılar ve molalarda karşılaştığımız pastane ürünleri o gün için enerji dengenizi bozabilir. Bu durumda başvuracağınız en pratik çözüm tüketeceğiniz besinleri kendiniz belirliyor olmanızdır. Çanta ya da cebinizde bulunduracağınız taze veya kuru meyve, leblebi, galeta, meyveli ve yağlı tohumlu barlar, küçük peynirli bir sandviç veya kuruyemişler düşük kalorili ve tok tutan kaçış yollarınız olabilir.