HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, önergesinde, anayasamız ve Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi başta olmak üzere tüm hukuksal metinlerde, 18 yaşını doldurmamış her insanın çocuk olarak sayıldığını hatırlatarak, Diyanetin hem anayasaya hem de Çocuk Hakları Sözleşmesine aykırı bir biçimde çocuk istismarını ve çocuk evliliklerini meşrulaştıran bu açıklaması hakkında bir soruşturma başlatılıp başlatılmadığını sordu. Doğan ayrıca önergesinde, Dini Kavramlar Sözlüğü'nün ne zaman, kimler tarafından hangi yetkiye dayandırılarak hazırlandığını, hazırlayan kişilerin eğitim durumlarını sordu.

Müslüm Doğan'ın Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'a sunduğu önergesi şu şekilde; 

Anayasamız ve Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi başta olmak üzere tüm hukuksal metinlerde, 18 yaşını doldurmamış her insanı çocuk sayılmaktadır. Devletin bir kurumu olan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hem anayasaya hem de Çocuk Hakları Sözleşmesine aykırı biçimde çocuk istismarını ve çocuk evliliklerine meşrulaştıran, fetva veren bu açıklamasından dolayı herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

Diyanet’in resmî web sitesinde yer alan ‘Dini Kavramlar Sözlüğü’ ne zaman, kimler tarafından, hangi yetkiye dayandırılarak hazırlanmıştır?

Diyanet’in resmî web sitesinin içerikleri kimler tarafından hazırlanmaktadır? Bu kişi veya kişilerin eğitim durumları nedir?

Diyanet’in resmi web sitesinin içerikleri herhangi bir kişi ya da kurum tarafından incelenmekte midir?

Dini Kavramlar Sözlüğü’ bölümünün kapatılma gerekçesi nedir? Bu bölüm hakkında ne tür bir tasarrufta bulunulacaktır?

Diyanet’in, Ergenlik çağına girmiş kız çocukları nikahlanırken yanlarında velilerinin olmasının daha uygun olacağını ve “Veli olmasa da olur” şeklinde açıklama yaptığı iddiaları doğru mudur?

Bu açıklamaları yapan personel hakkında herhangi bir işlem başlatılmış mıdır?

Diyanet İşleri Başkanlığının bu tür açıklamalarla toplumu şekillendirmek istediği yönündeki iddialar doğru mudur?

Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılması yönünde bir çalışmanız olacak mıdır?

Editör: Haber Merkezi