İzmir’de yine bir hareket var. Yaz bitmeden kışlık salçasını yapanlar bir yanda İzmir’de doğan kırlangıç, leylek ve nicesinin kışlık hazırlıkları öte yanda. Hepsi binlerce yıllık devir daim…

Kırlangıçları bu günlerde alçaktan ve daha kalabalık gruplar halinde uçarken görebiliriz. Sebebi işte bir nevi “bize müsaade, kapı ne taraftaydı” deme hali. Göçe hazırlanıyorlar…

İzmir’de doğan flamingolar ise palazlandı bir güzel, uçmaya başladılar. Doğup büyüdükleri Gediz Deltası dar gelmeye başladı. İnsanın yavrusu gibi flamingonun yavrusu da pek meraklı. Sulak alanlar arasında uçup duruyorlar. Geçtiğimiz hafta sonu hiç olmayacak yerde, Kaş Limanağzı’nda bu yılın yavrusu olduğu çok belli olan bir flamingo görüldü. Civardaki işletme sahipleri şaşırıp hasta mı diye de telaşlanmış. Bizimki ne kadar uçtuysa yorulup konmuş ve birkaç saat durup yeniden uçmuş. Gediz Deltası’nda mı doğdu bilemiyoruz… Olabilir.

Lafın kısası bu günlerde kışlık hazırlık havada ve karada sürüyor. Gelişine sevindiklerimiz, göçe hazırlanıyor. Her göç yolculuğu da macera bu kuşlar için. Baharda bize gelirken durup dinlendikleri sulak alan kurumuş olabilir… Leyleğe tüfek doğrultmayı marifet sanan sözde avcılarla karşılaşabilirler. Elektrik tellerine çarpıp ölebilir ya da uçamayacak hale gelebilirler. Hal böyle olunca göç, göçmen kuşlar için riskli bir hale geliveriyor.

Konak Meydanı’nda bu ara oturup ebabillerin çığlıklarını dinleyip kırlangıçların uçuşunu doya doya izlemeyi öneririm. Yakında gidecekler ve yerlerini gelecek bahara kadar İzmir’in yerleşik türlerinden martılara, kargalara ve kış göçmeni kuşlara bırakacaklar.

***

Doğa kışa hazırlanırken büyüklerimizin yüzyıllara dayanan doğa gözlemciliği ve tecrübeleri bize de kışa nasıl hazırlanacağı konusunda bir takım bilgileri bırakmış. Modern dünya domatesin kışlık sebze olmadığını, patatesin dört mevsim bulunmayacağını unuttursa da hala miras kalan bilgi ile kışa hazırlananlarımız var. Mutfaktaki kışa hazırlık, sağlıklı gıda tüketme konusunda tercih gibi görünse de doğanın hakkını koruyan kocaman bir eylem. Zira belli gıda ürünlerine her mevsim ulaşıp kolayı seçme, Demre’nin bugün seralardan plastik yığınına dönüşmesinin ve kışın seraları ısıtmak için enerji tüketiminin nedeni.