MUHSİN GÖKKAYA/İZ GAZETE - Geçen yıl İzmir’de yaşanan korkunç depremin ardından depremzedeler pek çok hak kaybına uğramıştı. Evleri ağır hasarlı olduğu tespit edilen yurttaşlara eşyalarını almak için yeterli süre verilmemiş ve bazı eşyalar yıkım çalışmalarından sonra kaybolmuştu. Bütün bunların ardından bir mağduriyet daha yaşayan depremzedeler, bu kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın proje alanı kurbanı oldu.

Konuyla ilgili Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan 30 Ekim Depremi Proje Alanı Mağdurları Platformu sorunlarını dile getirdi. Platform adına konuşan Avukat Nilsu Karaman Aktarıcı, “Depremzedeler olarak artık daha fazla cefa çekmek istemiyoruz” dedi.

‘METREKARELER DÜŞÜRÜLDÜ’

İlk olarak yıkılan binaların yerine yapılan apartmanların kat sayıları ve metrekarelerinin düşürüldüğünü belirten Aktarıcı, “Yıkılmadan önce 140 m2 dairelerde oturan depremzedelerin yeni daireleri 70 ila 90m2 inşa edilmiş. Çoğu 4 kişilik ailelerden oluşan bu insanlar bu kadar küçük dairelerde nasıl yaşayacak? Bu düpedüz insanları göçe sevk etmektedir” diyerek mağdurların çokça şikayetçi olduğu bir konuyu dile getirdi.

Ayrıca yeni yapılan dairelerin, depremzedelere kura çekilerek teslim edilecek olmasına karşı çıkan Aktarıcı “Bu mülkiyet haklarını ihlal etmek anlamına gelir. Böylesine anlaşılmaz bir uygulamayı kabul etmek mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

Bakanlığın verdiği yüzde 50 geri ödeme indirimi sözünü de hatırlatan Nilsu Karaman Aktarıcı, “Enkaz, hurda, m2 kaybı ve gayrimenkulün piyasa değeri düşüldükten sonra geri kalan geri ödeme rakamı için verilen yüzde 50 indirim sözü geçerli midir?” diye sordu.

‘DEPREMZEDELER AYRIŞTIRILDI’

Açıklamada depremzedelerin tabi oldukları kanun bakımından ayrıştırıldığını söyleyen Aktarıcı, “Depremzedelerin bir kısmı 7269 sayılı kanun, bir kısmı ise 6306 sayılı kanun kapsamına alınarak Anayasaya aykırı olarak ayrıştırılmıştır. Bu ayrıştırma mağdurları borç ve geri ödeme yönünden belirsizliğe sürüklüyor” dedi.

Buna ek olarak bir kısım depremzedenin, DASK bedellerini ve 30 bin TL tutarındaki eşya yardımı parasını alamadığını belirten Aktarıcı, bu yardımların bir an önce mağdurlara ödenmesi gerektiğini belirtti.

‘YETER ARTIK’

Basın açıklamasının ardından bir vatandaş yetkililere “Yeter artık” diyerek isyan etti. “Biz bu ülkenin insanı değil miyiz?” diyen depremzede, “Yeter artık psikolojimiz bozuldu. Biz sadece hakkımızı istiyoruz” sözleriyle tepki gösterdi. Basın açıklaması ile seslerini duyuran proje alanı mağdurları, son olarak bakanlığa yaşadıkları hak kayıplarıyla alakalı 29 sorunun bulunduğu dilekçeleri topluca Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerine iletti.

Editör: Haber Merkezi