Sıra dışı bulduğum çocuk kitaplarından biri olan “Değişimsever Bay Flux” ile tanışmaya hazır mısınız? Hikayeye kısaca değinecek olursak Martin; ağacı, köpeği, araç sayısı bile hiç değişmeyen bir yerde yaşamaktadır. Sizce de her şeyin tahmin edilebildiği bu yer bir zaman sonra çok sıkıcı bir hale gelmez mi? Düşünsenize her gün aynı şeyleri yiyorsunuz, her gün aynı yoldan yürüyorsunuz, her gün aynı oyunları oynuyor, aynı şeyleri yapıyorsunuz. Burada yaşayan insanlar belki de sıkılmıyorlar. Büyük ihtimalle sıkılmıyorlar çünkü değişikliğin ne olduğundan habersizler. Martin de değişiklik nedir bilmediği için değişikliği sevmemektedir. Yalnızca Martin değil çevresindeki insanlar da değişikliği sevmiyordur. İşte her şeyin hep aynı olduğu bu yere, günlerden bir gün Bay Flux adında biri çıkagelir ve Bay Flux değişikliği öyle çok sevmektedir ki bir süre sonra her şeyi değiştirmeye başlar. Martin bir gün evine dönerken yolun ortasında bir kutu bulur ve üzerinde Bay Flux’a yazmaktadır. Acaba kutunun içerisinde ne var? Kutu neden yolun ortasındadır? İki zıt karakter olan, değişimden yana olmayan Martin ile değişimi seven Bay Flux arkadaş olabilirler mi? vb. sorular eşliğinde hikayenin içine gireceksiniz.

Bizler, bazen değişikliğin ne olduğunu bilsek bile bu değişikliklere direnebiliyoruz. Değişikliğe neden direniriz? Değişikliğe, güvenlik duygumuzu tehdit ettiği için direnebiliriz. En nihayetinde her değişiklik bir belirsizlik içerir. Belirsizlikler bizleri korkutabilir. Alışılmış olanın dışına çıkmak istemeyebiliriz. Alışmış olduğumuz yaşam biçimi, alışkanlıklarımız bizi yeni şeyler denemekten alıkoyabilir. Bunun yanında bir de değişimlerin toplumsal tarafı da vardır. Toplumun, değişim kararlarında etkisi ve değişime karşı direncinin rolü de önemli bir yere sahiptir. Belki siz değişmek istersiniz ama toplumun değişime bakış açısı ve baskısıyla bu değişime gidemeyebilirsiniz. Her ne durumda olursak olalım yaşamımızdaki değişimlere izin vermeliyiz ya da en azından değişimi denemeliyiz.

Yukarıdaki değindiğim kavramlardan da anlayacağınız üzere yazarı Kyo Maclear çizeri ise Matte Stephens olan, Hep Kitap’tan çıkmış olan “Değişimsever Bay Flux” kitabında, göze çarpan ilk şey değişikliğin ne olduğunu bilmeyen insanlar ve değişime karşı kapalı olan bir çevrenin varlığı. ‘Değişim nedir? Değişim zor mudur? Değişimlerin sonuçları iyi ya da kötü olarak iki uçta mıdır?’ gibi soruların üretilerek, cevapların aranacağı bu harika kitap, hem çocuklara hem de yetişkinlere hitap edebilmesiyle oldukça başarılı. Aynı zamanda çocuklar için felsefe çalışmalarında, eğitimcilerin ve anne babaların, çocuklarla konuşup tartışabileceği değişim, değişiklik, arkadaşlık gibi kavramları barındırması bakımından da nitelikli bir çocuk kitabı.

Değişime karşı ne kadar dirençli olsak da gerçekten değişimin zamanı geldiğinde ve bizi bulduğunda o değişime gireceğiz. Yazıyı kitabın en güzel cümlelerinden biri ile sonlandırmak isterim: “Bazen sen değişiklik yaparsın, bazense değişiklik seni bulur.”