Gizem TABAN/İZGAZETE- Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile mücadele devam ediyor. Vaka sayılarındaki artışın git gide yükselmesiyle birlikte geçtiğimiz haftalarda sokağa çıkma kısıtlamaları, bazı işletmelerin kapatılması gibi yeni tedbirler hayata geçti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, İzmir’den son haftada vaka sayılarının yüzde 35 düştüğünü dile getirdi. Bakan Koca’nın açıklamasını değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, düşüşün sevindirici olsa da pandemiyi kontrol altına alınabilecek düzeyde olmadığını ve düşüş oranına rağmen vaka sayılarının halen yüksek olduğunu söyledi. Çamlı, Covid-19 verilerinin şeffaf bir şekilde paylaşılması ve tam kapanma çağrısını da yineledi. 

‘HALA YÜKSEK’
Sağlık Bakanı Koca’nın ‘İzmir’de son bir haftada günlük vaka sayılarında yüzde 35 düşüş var’ açıklamalarını değerlendiren Dr. Çamlı, “İzmir’de geçtiğimiz hafta içinde günlük Covid-19 PCR tarama testlerindeki pozitiflik oranlarında bir düşme var. Yani yüzde 30-35 düzeyinde olan test pozitifliği yüzde 20-25’ler düzeyine indi. Bunlarda alınan tedbirlerin katkısı olmuştur ancak bizler başında da alınan bu tedbirlerle kısmi birtakım düşmeler ortaya çıksa da bu seviyelere gelmiş bir pandemide vakalarında ciddi düşmelere yol açabilecek bir kontrolün sağlanmayacağını ifade etmiştik.  Yani yüzde 20-25’lere inmiştir ama hala 5 kişiden biri pozitiftir. Bu hala yüksek bir sayıdır. Ağustos ayında bu test pozitifleri yüzde 7-8’di. Yüzde 20-25’lere de inmesi güzel ama burada şunu sormak lazım; bu iniş devam edecek mi? Bunu bilmiyoruz. Bunun için 2-3 haftaya ihtiyacımız var. Çünkü bazen virüsün seyri dalgalı olabiliyor. Örneğin Eylül’ün ikinci haftasında da yüzde 30 yüzde 50’lere varan bir düşüş olmuştu ama Ekim’in başında tekrar yükseldi. Dolayısıyla bu düşüşü görebilmek için önümüzdeki 2-3 haftaya bakmak lazım. Bu indiği seviyeyle yüksektir. Şu an İzmir’de hala yoğun bakımların tamamına yakını dolu, pandemi servislerinde yoğunluk yaşanıyor” diye konuştu.

‘KUŞKULARIMIZ VAR’
İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Çamlı açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Pandemi kontrol altına alındı diyemeyiz ama bu düşüş tabi ki sevindirici. Ama bu seviyeye gelmiş bir pandemiyi kontrol altına alabilmek için bizlerin önerdiği ‘tam kapanma’ dediğimiz acil, zorunlu ve hayati iş kolları haricindeki iş kolları dışında yavaşlatılmanın tam kapanmanın sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Tabi ki bu noktada toplumdaki kırılgan kesimlerin; yaşlıların, yoksulların, engellilerin sosyal ve ekonomik mağduriyetlerinin de giderilmesi gerekiyor. Yoksa pandemide bu seviyelere gelmiş vaka vefat artışının, sadece hafta sonuyla sınırlanmış bir tedbir paketiyle kontrol altına alınabileceği konusunda kuşkularımız var.” 

‘İZMİR ÖZELİNDE VAKA SAYISI AÇIKLANMIYOR’
Tedbirlerin ekonomik kaygılarla değil bilimsel veriler ışığında alınması gerektiğini belirten Dr. Lütfi Çamlı verilerin şeffaf bir şekilde paylaşması gerektiğini de vurguladı. Çamlı, “Haziran ayında ekonomik kaygılarla, bilimsel verilere bakılmaksızın yeni normal sürecine girdik. Bu tedbirlerin ekonomik kaygılarla değil bilimsel veriler ışığında alınması lazım. Yine aynı konuya geliyoruz, sürecin şeffaf yürütülmediğini söylüyoruz. Sayın Bakanımız, şu an İzmir’de vakaların yüzde 30-35 düştüğünü açıklıyor ama günlük vaka sayısını İzmir özelinde, hatta ilçeler özelinde açıklamıyor. Sağlıklı karar alınabilmesi için, bir tedbirin hangi şiddette hangi kapsamda alınıp alınamayacağına karar verilmesi için bu verilerin gerçekçi bir şekilde kamuoyuyla, bilim insanlarıyla ve meslek örgütleriyle paylaşılması gerekiyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi