Gizem TABAN/İZ GAZETE- Türkiye’de koronavirüs ile mücadele kapsamında aşılama çalışmaları sürerken birinci ve ikinci doz aşılamanın ardından 3’üncü doz aşılanması gerekliliği gündeme geldi. Vatandaşlar birinci ve ikinci doz aşılamada tercihlerine göre Sinovac ve Biontech aşısını seçerken 3’üncü doz için farklı tartışmalar yaşanıyor. Üçüncü doz aşının gerekli olup olmadığı, 3’üncü doz aşı olacakların Biontech mi Sinovac aşısı mı olması gerektiği gibi konularda bilimsel net bir veri bulunmaması yurttaşların kafasında soru işareti yarattı. Üçüncü doz aşı randevusu açılan birçok yurttaş hangi aşıyı tercih edeceği konusunda kararsız kaldı. Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (KLİMUD) Yönetim Kurulu Üyesi Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Yüce Ayhan merak edilen soruları yanıtladı.

‘ÜÇÜNCÜ DOZ AŞI GEREKLİ Mİ?’
Üçüncü doz aşının gerekli olup olmadığına dair açıklamalarda bulunan Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Yüce Ayhan, “Bu konuda kanıta dayalı, hakem gözetiminden geçmiş dergilerde yayımlanmış çalışma çok az. Dolayısıyla konuşulanların büyük bir kısmı tahlil ve öngörülerden oluşuyor. Öncelikle, 3’üncü bir doz aşının bağışıklık sistemini uyarması beklenir. Başka hastalıklarda da olsa bu anımsatma dozunun mutlaka bağışıklık sistemine hatırlatıcı ve güçlendirici etkileri var. Türkiye’de en son sağlık çalışanlarıyla ilgili Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nin bir çalışması var. Bu çalışmada, 2’nci doz Sinovac’tan sonra belli bir sürenin ardından antikor titresinin düştüğü gösterilmiş. Bu çalışma sonucuna bağlı olarak özellikle riski gruplarda 3’üncü doz aşının fayda göstereceğini öngörebiliriz. Fakat antikor yanıtı, kişinin bağışıklığını gösteren parametrelerden yalnızca biri. Buna bakarak, antikor yanıtı zayıfsa bağışıklık tam olarak gelişmemiş öngörüsüyle 3’üncü doz aşının gerekli olduğu öngörülebilir. Özellikle, sağlık çalışanları gibi riskli gruplarda 3’üncü doz aşının yapılmasında bir sakınca olmadığını düşünüyorum” diye konuştu. 

‘HANGİ AŞI TERCİH EDİLMELİ?’
‘Üçüncü doz aşı için yurttaşların tercihi Biontech mi, Sinovac mı olmalı?’ sorusunu yanıtlayan Dr. Ayhan, “Bu konuda da bir kanıt yok ama Biontech’in, bağışıklık sistemini biraz daha etkin bir biçimde uyardığına ilişkin öngörüler var. Aynı zamanda Biontech’in Avrupa Birliği’nde kabul edilmiş bir aşı olduğunu biliyoruz. Sinovac hala tüm ülkelerde kabul edilmiş bir aşı değil. Öte yandan, ön raporlarda Sinovac’ın Biontech kadar antikor yanıtını güçlü tutmadığını görüyoruz. Raporlardaki görüntü, Biontech’in daha etkili bir antikor yanıtı sağladığı yönünde. O nedenle tercih edenler açısından Biontech aşısı olunması avantajlı olabilir. Şu anki raporlarda zaten 2 doz Biontech aşısı olanların 3’üncü doz Biontech’e ihtiyacı olmadığı görülüyor. Ancak bu konuda da net bir kanıt yok. Ancak 2 doz Sinovac olup 3’üncü dozu Biontech olanlarla, 3 dozu da Sinovac olanların karşılaştırılmasından sonra hangisinin daha etkin olduğu söylenebilir.  Şu an genel anlamda 3’üncü bir dozun riski gruplarda yapılması gerektiğine dair genel bir görüş var” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi