Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı TURKOVAC'ın acil kullanım onayını aldığını duyurdu. Koca, "Gelecek hafta sonundan itibaren, 10 gün içinde yıl bitmeden başta şehir hastanelerimiz olmak üzere yaygın kullanıma geçeceğiz" ifadelerini kullandı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TURKOVAC aşısının acil kullanım izninin çıkışı ve seri üretime başlanma dolayısıyla düzenlenen törende açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, açıklamasında "Gereken onayları alarak üretim ve kullanma aşamasına gelen TURKOVAC aşımız, milletimizi salgına karşı en etkili şekilde koruma gayretlerimizin sembolüdür. TURKOVAC'ın üretimiyle birlikte bu aşımızı tüm insanlıkla paylaşmaktan memnuniyet duyacağız" dedi.

"Salgın döneminde maske başta olmak üzere elimizdeki tıbbi malzemeleri paylaştık" diyen Erdoğan, "Diğer yerlerden aldığımız aşılardan bir kısmını da dost ülkelere gönderiyoruz. TURKOVAC'ın üretimiyle birlikte aşımızı tüm insanlıkla paylaşmaktan memnuniyet duyacağız" ifadelerini kullandı.

KOCA: ÜRETİM BAŞLAMIŞ OLDU

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, koronavirüs aşısı TURKOVAC'ın acil kullanım onayı aldığını bildirdi. Koca, "Bugün itibarıyla Covid-19 aşısı üreten 9 ülkeden biri olduk" dedi.

Koca, açıklamasında şunları ifade etti: "Yerli Covid-19 Turkovac aşımız bugün itibariyle acil kullanım onayı almış durumda ve üretime başlamış olduk. Sayın Cumhurbaşkanım, bugün Şanlıurfa'daki üretim merkezlerindeyiz. 50 yıl sonra Türkiye hücreden başlayarak, Türk bilim insanları tarafından yüzde 100 şekilde bir aşıyı gerçekleştirmiş oldu. Dolum tesislerinde, dolumu, etiketlenmesi ve ambalajlanması yapılıyor. Üretim başlamış oldu. Yıl bitmeden acil kullanım onayı ve üretimi başlamış oldu. Bu başarı liderliğinizde bütün milletin başarısı."

YAYGIN KULLANIMI NE ZAMAN OLACAK?

Aşının ne zaman kullanılacağına ilişkin konuşan Koca, "Gelecek hafta sonundan itibaren, 10 gün içinde yıl bitmeden başta şehir hastanelerimiz olmak üzere yaygın kullanıma geçeceğiz" ifadelerini kullandı.

AŞININ ETKİNLİĞİ NASIL?

Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara, aşının etkinliğine ilişkin, "PCR'ı pozitif olan, şikayeti olanlarla değerlendirildiği zaman TURKOVAC kolunda sadece 20 kişi, karşı kolda 40 kişi vardı. Bizim aşımızın daha etkili olduğunu gösterdi. Hastaneye yatan, yoğun bakıma ihtiyaç duyan hiç hastamız olmadı. Bizim aşımız hatırlatma doz olarak kullanıldığında antikor düzeyinde 4 kat fazla artış olduğunu gördük" ifadelerini kullandı. (BirGün)

Editör: Haber Merkezi