GİZEM TABAN/ İZ GAZETE- Türkiye’de pandemi ile mücadele devam ederken, 4.3 milyon nüfusa sahip İzmir’de de son dönemlerde vaka artışı yaşanıyor. Vaka sayılarının son 1 haftadır 500’lere yükseldiğini belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’in vaka artışına ilişkin açıklamalarına yönelik değerlendirmesinde alınan tedbirlerin vaka sayılarında düşüşü sağlayamadığı gibi tekrar artışına sebep olduğunu söyledi. Çamlı, geçici çözümlerle pandemi ile mücadelede bir yere varılamayacağını vurguladı. 

VAKALAR YİNE 500’LERE YÜKSELDİ

Sahadan elde ettikleri verilere göre İzmir’deki son durumu değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Çamlı, “Son dönemlerde İzmir’deki vakalarda yüzde 50’ye varan bir düşme olmuştu. Ağustos’tan Eylül ayı ortaların kadar günlük ortalama 500 kovid pozitif test sonucu görmekteydik. Eylül ortasından sonra bu sayılar 250’lere düştü. Ama son 1 haftadır tekrar bu sayılar 500’lere yükseldi” dedi.

'TEDBİRLER DÜŞÜŞ SAĞLAMAMIŞ, ARTIŞ NEDEN OLMUŞ'

Vali Köşger’in kentteki vakaların arttığına ilişkin açıklamasındaki, “Vaka artışlarının sebebini bizler de henüz çözebilmiş değiliz. Aldığımız tedbirlerle bu artışların olmaması lazım” sözlerini değerlendiren Dr. Çamlı,  ‘Sayın Vali, alınan tedbirlerle vaka sayısının düşmesinin beklendiğini söylemişti.. Veriler şeffaf bir şekilde paylaşılmadığı için artışın olası sebeplerini söylemeyiz ama şunu söyleyebiliriz; demek ki alınan tedbirler yeterli değil. Alınan tedbirler vaka sayılarında düşüşü sağlayamadığı gibi tekrar artışına sebep olmuş. O halde verilerin kapsamlı bir şekilde analiz edilmesi ve yeni birtakım tedbirlerin hayata geçirilmesi gerekiyor” diye konuştu. 

'GEÇİCİ ÇÖZÜMLERLE BİR YERE VARILMAZ'

Çamlı ayrıca, “Öncelikle AVM’ler, halı sahalar, bilardo salonları, restoran ve kafeler, bunların hepsinin artışla ilgisi değerlendirilerek artışla ilgili yeni önlemlerin alınması gerekli. Pandemiyi bir bütün olarak değerlendiren stratejik bir pandemiyle mücadele planına ihtiyaç var. Günlük tedbirlerle, geçici çözümlerle bir yere ulaşmak mümkün değil” ifadelerini kullandı. 

'PANDEMİDE BAŞLADIĞIMIZ NOKTAYA GERİ DÖNEBİLİRİZ'

Salgının daha fazla ciddiye alınması gerektiğini vurgulayan Çamlı, “Pandeminin bu kadar uzayabileceğini ifade eden bilim insanlar oldu ama sanki bir ciddiye almama durumu var. Pandemi ilk başladığında ‘bu birinci dalga, sonbahar da belki ikinci dalga olabilir’ dendi ama hiç öyle olmadı. Birinci dalga asla bitmedi, hatta içinde ikinci pikleri yaşıyor. Dolayısıyla bunun giderek şiddetlenebileceğini unutmamak gerekiyor. Toplum sağlığı her şeyin önündedir. Bunu artık çok iyi bir şekilde aklımıza yerleştirmeliyiz. Aksi halde pandemide başladığımız noktaya geri döneceğiz” dedi.

Editör: Haber Merkezi