İLAYDA YÜKSEL/ İZ GAZETE- İzmir Tabip Odası mevcut pandemi süreciyle alakalı bir basın açıklaması düzenledi. Basın metnini okunmadan önce Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak İzmir’deki hastanelerde son zamanlarda çok fazla Kovid-19 testi yaptırıldığını ve pozitif vakaların arttığını ve vatandaşların hatırlatma aşılarını yaptırması gerektiğini söyledi.

Kaynak’ın ardından söz alan yönetim kurulu üyesi Yüce Ayhan Basın metnini okudu.

Basın, “Sağlık Bakanlığı verileri haziran ortasında 11 bin dolayında olan Kovid-19 olgu sayısının bir ay içerisinde on kattan fazla artarak 118 bine yaklaştığını göstermektedir” sözleri ile başlayan Ayhan, “Hafta başında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ülkemizde olgu sayısında 40 kart artış olduğuna dikkat çekmiştir. Olgu sayısındaki artış Kovid-19 salgınının bitmediğinin başlıca göstergesidir. Olguların çoğunda -şimdilik- ağır klinik tablolar görülmemesi kimseyi rehavete sokmamalıdır. Olgu sayısında patlama olması halinde hasta yığılmaları, yoğun bakım yatağı sıkıntıları gibi durumlarla karşılaşmak olasıdır’’ dedi.

‘YENİ AŞILAR YAPILMALI’

Dr. Ayhan, ‘’Atık sulardan alınan örneklerde koronavirüse yönelik incelemelerle toplumda yayılması olası varyantların klinik tablolara yansımadan çok önce saptanabildiği bilinmektedir. Ülkemizde de atık sularda virüs analizine yönelik bir çalışma başlatılmalıdır” dedi ve önümüzdeki günlerde kullanıma girecek yeni aşıların yurdumuzda kullanımı için planlama ve girişimler yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Alınması gereken önlemleri de anlatan Yüce Ayhan, ‘’Pandeminin ilk döneminde olgu sayılarındaki anlamlı azalma nedeniyle sorun oluşturmayan influenza (grip) virüslerinin önümüzdeki dönemde Kovid-19 ile birlikte ciddi bir sorun oluşturabilme olasılığı dikkate alınmalıdır. Kovid-19 benzeri klinik tablolar oluşturan diğer enfeksiyon etkenlerinin SARS-CoV-2 ile aynı anda saptanabildiği testlerin yapılabilmesine yönelik test stratejileri oluşturulmalıdır. Tıbbi laboratuvarların altyapı ve donanımları güçlendirilmeli, insan gücü desteklenmelidir” dedi.

‘MOTİVASYON ARTTIRILMALI’

Doktor Yüce Ayhan meslektaşlarına da dikkat çekti, “Pandeminin ilk günlerinden bu yana yoğun bir emek sarf eden meslektaşlarımızın ve diğer sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonları arttırılmalıdır. Hekimler ve sağlık çalışanları için Kovid-19 meslek hastalığı statüsüne alınmalıdır. Tüm sağlık kuruluşlarında koruyucu donanım sağlanmalı, gelecek günlerde koruyucu donanım sıkıntısı çekilmemelidir” şeklinde konuştu.

Ayhan, “Salgın yönetiminde başarıya ulaşmanın yolunun bilimsel ilkeler temelinde çalışma yürütülmesi ve sürece yönelik bilgilerin şeffaf biçimde paylaşılması olduğunu bir kez daha anımsatmak isteriz” diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: Haber Merkezi