CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Çinli Sinovac firmasıyla yapılan 50 milyon dozluk aşı sözleşmesine ilişkin tartışmalar sürerken, aylarca ha geldi ha gelecek dediğimiz aşı nihayet geldi. 10 Milyon doz aşı gelecek denirken 3 milyon doz aşı geldi.  Doz tartışmasının yanı sıra aşılama sisteminde de yanıt bekleyen birçok sorular var.

Aşılama konusunda bazı eksiklikleri dikkat çeken eski CHP Milletvekili, uzun yıllar devlet hastanelerinde Başhekimlik yapmış Uzman Doktor Muzaffer Kurtulmuşoğlu İz Gazete'ye değerlendirmelerde bulundu.

SAĞLIKÇILARA RANDEVU GEREKSİZ

İlk etapta sağlık personeli, kalanı da 65 yaş üstü kronik hastalığı olan kişilere yapılmasının doğru bir tespit çalışması olduğunu belirten Kurtulmuşoğlu, sağlık personelinin randevuya tabii tutulmasının gereksiz olduğunu vurguladı. Türkiye’de ki sağlık personel sayısı ve illere göre dağılımının belli olduğunu anımsatan Kurtulmuşoğlu, 81 ilin sağlık müdürlüklerine ihtiyaç olunan miktarda aşı gönderilmesi ve her ildeki sağlık kuruluşlarının randevusuz kendi personelini aşılayabileceklerini söyledi.

65 YAŞ E-DEVLETE GİREMİYOR

Öte yandan E-devlet veya e-nabız sistemi üzerinden verilen randevu sisteminin herkesin yapabileceği bir durum olmadığını kaydeden Kurtulmuşoğlu, özellikle aşı yapılacak olan 65 yaş üstü kitlenin sistem üzerinden giriş yapıp, başarılı bir şekilde randevu almayacaklarına dikkat çekerek, “Ben kendi şahsım adına bile sisteme girmekte zorluk çekerken Mehmet amca, Fatma teyze bunları yapamaz. Bunun yerine muhtarlıklara 65 yaş üstü olan kişilerin listeleri verilip, muhtarlarda kişilere aşı olacakları günleri bildirebilirler. İsteyen sağlık ocaklarında isteyen hastanelere gidip aşılarını yaptırabilsin” önerisinde bulundu.

AŞI VURULACAK HASTADAN ONAY İSTENMESİN

Aşı vurulacak hastalardan onay istenmesinin, vatandaşların birçoğunda endişe ve tereddütte düşürebileceği uyarısında bulunan Uzman Doktor Kurtulmuşoğlu, ölümcül sonuçları olan salgın dönemlerinde, aşılamanın kişi isteğine bırakılmasının doğru olmadığını belirterek, “Malumunuz dünyayı kasıp kavuran bu covid 19 salgınının Çin’den çıktığı düşüncesiyle Çin aşısına insanların pek sempatiyle baktığı söylenemez. Devlet olarak böyle bir zamanda hastadan onay alınması çokta yerinde bir karar değildir. Mesele üzüm yemekse bağcı dövmeye lüzum yoktur” değerlendirmesinde bulundu.

HERKES AŞI YAPTIRMALI

Aşı karşıtlığının doğru olmadığını, herkesin aşı yaptırması gerektiğini, kendisinin de aşı yaptırmak için sırasını beklediğini vurgulayan Kurtulmuşoğlu, sağlık önerilerini anımsatarak şöyle konuştu: “Sıram gelince derhal aşımı yaptıracağım ve herkesi aşı olmaya çağırıyorum. Bu insanlık için kutsal bir görevdir. 50 yıllık tecrübesi olan bir hekim olarak söylüyorum. Şöyle bir algıda oluşmasın aşı olunca her şey bitti sanılmasın, aşıdan sonra da bir süre daha maske, mesafe ve hijyene dikkat edilmesi gerekecek.  Bu virüs salgınından ülke olarak birlik ve beraberlik içinde inancımızı kaybetmeden mücadele etmeye devam edersek kurtulabiliriz.”

Editör: Haber Merkezi