İZ GAZETE- Sığınma hakkını temel bir hak olduğunun İnsan Hakları beyannamesinde yer aldığını anımsatan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, taciz ve şiddete maruz kalan ve şikayetçi olan mülteci/göçmen kadınların 48 saat içerisinde Valilik tarafından oturma ve çalışma izinlerinin iptal edilerek sınır dışı edildiklerini, geri gönderme merkezlerinde hak ihlaline uğrayan birçok kadını kendi haklarını Türkiye’de arama olanaklarından yoksun bırakıldığını kaydetti.

NDONG’A YAPILAN HAKSIZLIKLAR
Ndong’un öğretmenlik yapmak üzere işe girdiği halde ısrarla ev işleri yapmaya zorlandığını, birikmiş ücretini talep ettiğini, bunun üzerine darp edildiğini, saçlarının kesildiğini, sonrasında da şikâyet edilerek Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildiğinin basına yansıdığını anımsatan Kemalbay,” Çalışma ve oturma izni olmasına rağmen Masumiyet Karinesi ihlal edilerek hiçbir yargılama yapılmadan bir tutanakla A.M.M. Ndong’un çalışma izni iptal edilmiş ve “Kamu düzenini bozduğu” gerekçesiyle basında, hak ihlalleri, insani olmayan yaşam koşulları, fiziksel, cinsel ve psikolojik şiddet haberleri ile gündemde olan İzmir İl Göç İdaresi Harmandalı Geri Gönderme Merkezine gönderilmiştir” dedi.

HUKUKSUZLUĞA KARŞI AÇLIK GREVİ
A.M. M. Ndong’nun kendisine yapılan hukuksuzluğu ve Geri Gönderme Merkezi yetkililerin uyguladığı fiziki ve psikolojik şiddeti protesto etmek için açlık grevine başladığını belirten Kemalbay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, “Anna Maria Maye NDONG adlı Senegalli ev işçisinin Aliağa Belediye Başkanı’nın evinde çalışırken çalıştığı ev işyerinde işvereni ve yakınlarınca şiddet görmesine yönelik basında yer alan iddialar bilginiz dahilinde midir?” diye sordu.

YAPILAN HUKUKSUZLUĞU ARAŞTIRDINIZ MI?

Kemalbay şu sorularına da yanıt istedi:
- Anna Maria Maye Ndong’un işvereni Ö. A. ve o sırada evde bulunan yakınları tarafından darp edildiği, ücretinin ödenmediği ve sözleşme dışı şartlarda çalıştırıldığı iddiaları üzerine Bakanlığınızca iddiayı aydınlatmaya yönelik ilgili ev işvereni belediye başkanının ifadesine başvurulmuş mudur?
- Kolluk kuvvetleri birimlerine teslim edilen Anna Maria Maye Ndong’un kendisine karşı işlenen suçları içeren görüntü kayıtlarının bulunduğu telefon kayıtlarının incelenmesine yönelik herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Yapıldı ise ortaya çıkan sonuç nedir?
- Anna Maria Maye Ndong’un şikâyeti, telefonunda bulunan kendisine yönelik şiddet kayıtları ve çalıştığı evde bulunan kesilmiş saçları polis tutanağında yer almasına rağmen, otomatik olarak suçlu muamelesi yapılarak çalışma izninin iptal edilmesi ve “Kamu Düzenini Bozduğu” gerekçesi ile ülkesi veya bir üçüncü ülkeye geri gönderilmek üzere Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’ne gönderilmesinin, Masumiyet Karinesi’nin ihlal edilmesinin nedeni nedir?
- A.M.M. Ndong’un başlattığı açlık grevine neden olarak öne sürdüğü “Harmandalı Geri Gönderme Merkezi yetkililerinin iş verenlerinin tesirli kişiler olması nedeniyle etki altında kaldıkları ve kendisine “ayrımcı muamele ettikleri, fiziki ve psikolojik şiddet uyguladıkları” yönündeki iddialar araştırılmış mıdır?
- 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 54. Maddesinin suiistimaline engel olunması, etkin bir savunma yöntemi geliştirilmesi, göçmen ev işçilerinin, sığınmacıların hukuki durumlarının güçlendirilmesine yönelik Bakanlığınızca herhangi bir çalışma bulunmakta mıdır? Bu nedenle yaşanmakta olan insan hakları ihlallerine nasıl engel olunacaktır?
- Anayasa Mahkemesi'nin göçmenlerin/mültecilerin yaşadıkları hak ihlallerine karşı etkin başvuru yollarının bulunmadığı konusunda vermiş olduğu 6458/54 sayılı yasa aleyhine kararlara rağmen bu hususta bir düzenleme yapılmamasının nedeni nedir?
- Geri gönderme yasağına aykırı uygulamaların durdurulması, mülteci/göçmen kadınlara ve çocuklara yönelik istismar ve şiddeti önleyici, koruyucu etkili mekanizmaların hayata geçirilmesine yönelik Bakanlığınızın herhangi bir çalışması olacak mıdır?
- Özellikle Suriyeli mültecilerin kabul edilmesinden sonra çokça yaşanan 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunundan kaynaklı suiistimallerin nasıl aşılacağına ilişkin Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?
- Raporlarla ispatlanan ve avukatlar tarafından birçok başvuruda yer alan Harmandalı Geri Gönderme Merkezi ve diğer birçok merkezde görevliler tarafından mültecilere yönelik çok sayıda hak ihlali tespiti yapıldığı ortada iken hak ihlalleri hakkında Bakanlığınızca başlatılmış bir soruşturma var mıdır?
- Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu; 2018’de yayınladığı İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi ziyareti raporunda jandarma ve güvenlik görevlilerinin mültecilere yönelik çok sayıda hak ihlali tespit edildiği de belirtilmektedir. Tespit edilen hak ihlallerine yönelik hangi adli ve idari işlemler yapılmıştır?
- Birçok hak ihlali ile gündeme gelen geri gönderme merkezlerinin denetimleri hangi sıklıkta yapılmaktadır?
- Geri Gönderme Merkezlerinde bulunan bir odanın ‘Yabancı terörist’ odası diye adlandırıldığı iddiaları doğru mudur?
- Türkiye’de bulunan ve herhangi bir suçla itham edilen mülteci kadınların yaşam hakları ile temel insan haklarını koruyan mekanizmalar nelerdir?
- 2010-2021 yılları arasında Türkiye’de mülteci kadınlara yönelik suç işleyen kaç kişi hakkında cezai tedbirler uygulanmıştır?
- Geri Gönderme Merkezlerinin sivil topluma tamamen kapalı olmasının sebebi nedir? Bu merkezlerin sivil topluma açıp şeffaflığı sağlamaya yönelik bir çalışmanız var mıdır?

Editör: Haber Merkezi