İZGAZETE - İçişleri Bakanlığı’nın koronavirüsle mücadele kapsamında 30 Eylül’de çıkardığı ve ve İzmir Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun aldığı karar gereğince toplu ulaşımda HES Kodu kontrolü uygulamasına geçilmişti. Alınan kararla birlikte İzmirlilerin İzmirim Kart ile seyahat edebilmek için HES Kodu ile kartlarını eşleştirmeleri gerekiyor. 30 Eylül’de başlayan eşleştirme işlemi için tanınan süre ise 15 Kasım 2020’de sonra eriyor. 15 Kasım Pazar akşamına kadar eşleştirme işleminin gerçekleştirmeyen İzmirliler 16 Kasım Pazartesi’den itibaren elektronik ortamda kartları kilitli olacağından toplu ulaşımdan yararlanamayacak. İzmirlilerin HES Kodu aldıktan sonra İzmirim kartları ile eşleştirme yapmaları için oluşturulan https://hes.eshot.gov.tr/ adresini ziyaret etmeleri gerekiyor.

HES Kodu nasıl alınır?

Mağduriyet yaşamak istemeyen vatadandaşların İzmirim kartları ile eşleştirmek için öncelikle HES Kodu almaları gerekiyor. HES kodu ‘Hayat Eve Sığar Uygulaması ile alınabiliyor.

HES Kodu almanın bir diğer yolu ise SMS yöntemi. HES yazıp aralarında boşluk bırakarak sırasıyla; T.C. Kimlik Numarası, T.C. Kimlik Seri Numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazarak ve 2023’e SMS göndererek HES koduna erişebilirsiniz.

HES Kodu almanın bir diğer yolu ise e-Devlet üzerinden giriş yapmak. İlgili adımları takip ederek e-Devlet üzerinden de HES Kodu alınabiliyor.

Uygulama ile toplu ulaşım araçlarına yapılan tüm binişler Sağlık Bakanlığı işe paylaşılacak ve karantinada olması gerekirken dışarı olanlar veya virüs taşıyan kişilerle temas eden kişiler tespit edilebilecek ve cezalandırılacak.

Editör: Haber Merkezi