Gizem TABAN/İZ GAZETE- Türkiye’de pandemi ile mücadele devam ederken baskın hale gelen Omikron varyantı, bununla beraber önlemlerin gevşetilmesi vaka sayılarının yükselişe geçmesine neden oldu. Vaka sayısında kritik artış yaşandığı söylenen İzmir’de bu artışa bağlı olarak yoğun bakımların dolduğu, hastaların yatak bulamadığı iddiaları gündeme geldi. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada; vakalarda artış olmasına rağmen kentteki hastanelerin yoğun bakımlarıyla ilgili hiçbir sıkıntının olmadığını belirterek vefat sayısının da stabil olduğunu ifade etti. Vali Köşger’in ‘vefat sayımız stabil’ ifadesi tepki çekerken İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, kentteki hastanelerde yoğun bakım yatağı bekleyen çok sayıda hasta olduğunu dile getirdi. Dr. Çamlı, verilerin şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini de vurguladı.

‘BEKLEYEN HASTALAR VAR’

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’in vakalarda artış olmasına rağmen kentteki hastanelerin yoğun bakımlarıyla ilgili hiçbir sıkıntının olmadığına yönelik açıklamasını değerlendiren Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, “Sayın Vali bir önceki açıklamasında ‘vefatlar artıyor’ demişti, şimdi ‘stabil’ diyor. İzmir’deki vaka sayılarını, vefat sayılarını, yoğun bakımda yatan hasta sayılarını, yoğun bakımlardaki yatak kapasitesi sayılarını kamuoyu ile paylaşırsa, veriler üzerinden konuşursa durumu çok daha iyi değerlendirme imkanımız olacaktır. Bizim elimizde net veriler yok, gözlemlerimizi paylaşıyoruz. Ancak acil servislerde her gün yoğun bakım yatağı bekleyen hastalarımız var. Hastanelerdeki giderek artan vaka sayıları nedeniyle yeni açılan pandemi servisleri, yoğun bakım üniteleri var. Bu bir gözlem… Eğer böyle değilse Sayın Valimiz, 15 gün önceki yoğun bakım yatağı, yoğun bakımda yatan hasta, günlük vaka ve vefat sayısını kamuoyuyla paylaşılabilir. Bunlar devlet sırrı değil, tüm dünyada paylaşılıyor. Bunların şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılması, önlemlere uyma konusunda çok daha bilinçli ve dikkatli bir yaklaşımı sağlayabilir. Bunların sürekli saklanıp, üstü örtülü bir şekilde ‘vefat sayıları stabil, hastanelerde sıkıntı yok’ demek çok ikna edici olmuyor” diye konuştu.

‘HEPİMİZİ KAYGILANDIRIYOR’

Vali Köşger’in tepki çeken ‘vefat sayımız stabil’ ifadelerine ilişkin ise Dr. Çamlı, “Her gün önlenebilir bir hastalıktan 200’e yakın vatandaşımızı kaybediyoruz. Hepimizin içi kan ağlıyor. Önlenebilir bir hastalıktan her gün 200 kişinin ölmesi kesinlikle kabul edilebilir bir durum değil. Bu, alışabileceğimiz bir durum da değil. Omikron varyantı için ek bir önlem alınmadı, aşılama sayıları da gereken ölçüde gitmiyor. PCR tarama testlerinden vazgeçilmesi, semptom olmadıkça test yapılmaması özellikle kalabalık ortamlarda yaşayan veya çalışan kesimler için ciddi bir handikap… Mutlaka hızlı antijen testlerinin devreye sokulması ve pozitif vakaların izolasyonlarının sağlanması gerekli. Kalabalık ortamlardaki pandemi kontrollerinde denetimlerin sıklaştırılması önemli… Fakat şu an bu kadar vaka artışı olmasına rağmen hala ek bir önlem alınması konusunda bir çabanın olmaması ve ‘böyle bir çabaya gerek olmadığı/endişeye mahal olmadığı’ yönündeki açıklamalar hepimizi kaygılandırıyor” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi