DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabı üzerinden haftalık vaka sayılarını içeren insidans haritasının güncel halini paylaştı.

Haritaya göre İzmir'de haftalık ortalama vaka sayısı 53.42’den 66.47'ye yükseldi. İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, bu yükselişi İz Gazete'ye değerlendirerek, "Vaka artışı bu hızla devam ederse ve yeterli tedbirler alınmazsa, buna hiçbir sağlık sistemi dayanmaz" diye konuştu.

‘İZMİR’DE İKİ HAFTA ÖNCEYE GÖRE YÜZDE 50’YE VARAN ARTIŞ VAR’

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı yaptığı açıklamada, 22 Ocak’ta gerçekleşen AKP İzmir İl Kongresi’nin İzmir'de vaka sayılarının artmasında bir etken olabileceğine değinirken, bu yükselişte varyant virüsün de büyük rol oynamış olabileceğini ifade etti.

“Kapalı ortamlar, kontrolsüz kalabalıklar bu virüsün yayılmasındaki etkenlerden biri” ifadelerini kullanan Çamlı, “Bizzat Sağlık Bakanı bunun için uyarıda bulunmuştu, ancak buna rağmen sayısı 8 bine varan ve pandemi kurallarının çok göz önüne alınmadığı bazı siyasi parti kongreleri, toplantıları yapıldı. Baktığımız zaman İzmir'de iki hafta önceye göre yüzde 50'ye varan bir artış var. Bu artış trendi aslında geçen hafta da kendini göstermişti. Toplantıların ne kadar etkisi var, bu tartışılır ama baktığımız zaman bütün Türkiye'de de bir artış gözüküyor. Bazı bilim insanları varyant virüsün giderek yayıldığını bu yayılma bağlı yeni bir pikin açığa çıkacağını söylemişlerdi” dedi.

‘BAĞIŞIKLIKTAN ÇOK UZAKTAYIZ’

Çamlı, pandeminin kontrol altında olmadığını açıklarken, “Bu aşılama hızı ve yüzde 2.5'luk iki doz aşılama oranları ile toplumsal bağışıklıktan çok uzaktayız. Böyle vaka artışlarının olduğu bir dönemde kontrollü normalleşmeye dönülmesi, vaka sayılarının artmasına sebep olacaktır. Normalleşme kararı gözden geçirilmeli” dedi.

‘AŞILARIN MUTANT VİRÜSE NE KADAR ETKİLİ OLABİLECEĞİNİ BİLMİYORUM’

Özellikle varyant virüse karşı ciddi önlemlerin alınması gerektiğini ifade eden LütfiÇamlı, "Bir anda yayılan çok hızlı bir virüs bu. Aşıların ne kadar etkili olacağını da bilmiyorum. Çok kısa bir sürede birkaç ilden 70 ilde görüldü. "Çok yüksek riskli "illerin toplam nüfusu 34 milyona ulaştı. Bununla ilgili kapsamlı çalışmalara ihtiyaç var, izolasyon ve karantina uygulamalarının da buna göre şekillenmesi gerekiyor.

‘HİÇBİR SAĞLIK SİSTEMİ DAYANMAZ’

‘Vaka artışı bu hızla devam ederse ve yeterli tedbirler alınmazsa buna hiçbir sağlık sistemi dayanmaz” diyen Çamlı, “Hastaları tedavi ederek pandemiyle mücadelede etmek de mümkün değil. Pandemi mücadelesi bizzat sahada olmalıdır, mücadele bulaşı, yayılımı engellemek demektir. Hastaları hastaneye yatırıp tedavi ederek pandemiyle mücadele olmaz. İzolasyon ve karantina takiplerine çok dikkat edilmesi, test sayılarının ise mutlaka arttırılması gerek” dedi.

‘AŞI SÜRECİNE YÖNELİK ŞEFFAF BİR AÇIKLAMA YOK’

Koronavirüste aşı sürecini değerlendiren Çamlı, “Sağlık çalışanları ellerinden geleni yapıyor ama ne kadar aşı var, elimizdekiler yeterli mi, bu konuya yönelik şeffaf bir açıklama yapılmıyor. Aşı sürecinde 50 güne yaklaşmış durumdayız ama toplumda iki doz aşı yapılmış kişi sayısı nüfusun yüzde 2.5'luk kısmına denk geliyor. Biz bu oranın en az yüzde 65 olması gerektiğini söylüyoruz, bu sayılara ulaşmamız için yeterli aşının temin edilmesi ve aşılama hızının da artması gerekiyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi