İranlı Öğrenciler Haber Ajansına (ISNA) göre, Koronayla Ulusal Mücadele Kurulu, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin başkanlığında toplandı.

Toplantıda söz alan Kurul üyesi Kadızade Haşimi, ülkede yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yeni bir varyantının ortaya çıkmış olabileceği uyarısında bulundu.

Haşimi, "Afrika, İngiliz ve Kaliforniya mutasyonlarının yanına İran varyantı da eklenebilir. Elbette henüz bu kesin olarak ortaya konulmasa da Kazvin eyaletinde ve çevresinde bu yeni varyantın varlığı hakkında kanıtlar mevcut" ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanlığı Enformasyon Merkezi Başkanı Kiyanuş Cihanpur ise ülkede Kovid-19'un 'İran varyantı' denilebilecek şekilde ciddi bir mutasyonlu türüne rastlanmadığını kaydetti.

Salgının başlangıcından bu yana ülkede 70'ten fazla mutasyon tespit edildiğini aktaran Cihanpur, "Şu ana kadar bu mutasyonlar virüsün davranışında önemli bir değişikliğe neden olmadı. Bu yüzden bunlara yeni varyantlar denilmesi doğru değildir" dedi.

Cihanpur, İran'da İngiliz, Güney Afrika, Brezilya ve Kaliforniya varyantları arasında yalnızca İngiliz varyantının tespit edildiğini belirtti.

İngiltere'de Kovid-19'un daha hızlı yayıldığı belirtilen mutasyonlu türü 5 Ocak'ta İran'da da tespit edilmiş ve virüsün Irak'tan ülkeye girdiği tespit edilince Tahran, 20 Şubat'ta Irak ile sınır kapılarındaki yolcu geçişlerini durdurmuştu. Sağlık Bakanı Said Nemeki, mutasyonlu virüsün hemen hemen ülkenin tamamına yayıldığını açıklamıştı. (SPUTNIK)

Editör: Haber Merkezi