Gizem TABAN/İZ GAZETE- AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı, 1 Temmuz itibarıyla hayata geçecek normalleşme kararları kapsamında birçok yasak kaldırılırken toplumda tepki çeken kararlar da alındı. Buna göre, sokağa çıkma kısıtlamaları tümüyle kaldırılırken, şehirler arası seyahat kısıtlamaları ile şehir içi toplu taşıma araçlarındaki sınırlamalar sona erecek, kamu kurum ve kuruluşlarında da normal mesai düzenine geçilecek. Yasakların kaldırılmasının toplumda rehavete neden olup olmayacağı ve salgının seyrini nasıl etkileyeceği merak konusu olurken İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı yeni kararları değerlendirdi.

‘NORMALLEŞME ALGISI’ UYARISI

Yasakların kaldırılmasına ilişkin kararları değerlendirmelerde bulunan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, söz konusu kararlardan ‘tamamen normalleştik’ algısının çıkartılmaması gerektiğine vurgu yaptı. Dr. Çamlı, “Uygulanması gereken tedbir; sokağa çıkma yasağı değil, kapalı ve havalanması iyi olmayan, fiziksel mesafenin korunamadığı ortamlarda kalabalıkların uzun süre kalmasına engel olacak düzenlemeler yapılması. Pazar günü sokağa çıkma yasağı vardı ama fabrikalarda, havalanması iyi olmayan kalabalık ortamlarda, iş yerlerinde emekçiler fiziksel mesafeyi koruyamayarak çalışmaya devam etti. Sokağa çıkma yasağı olmadığı saatlerde toplu taşımadaki talebin bir türlü kontrol altına alınamaması nedeniyle kontrolsüz kalabalıklar olabiliyordu. Bu yüzden sokağa çıkma yasağı bizim en başından beri savunmadığımız, ‘tam kapanma’ tedbirleri içinde düşünmediğimiz bir yapıydı. Biz, parkların, bahçelerin, dış ortamların, bulaş açısından ciddi risk içermediğini aksine kapalı ve havalanması iyi olmayan ortamların çok daha ciddi risk oluşturduğunu söyledik. Dolayısıyla bu sokağa çıkma yasağının devam etmesi zaten anlamsızdı. Ama bu tamamen açılma olarak algılanmamalı. Kapalı ortamlarda, havalanması iyi olmayan ortamlarda ve buradaki iş hayatı ve sosyal etkinliklerle ilgili tedbirler sıkı bir şekilde korunmalı. Sokağa çıkma yasağının kaldırılması başka bir şey, tamamen normalleşme başka bir şey. Bu ikisi karıştırılmamalı. Sokağa çıkma yasağının kalkması doğru bir uygulama ama ‘tamamen normalleşebiliriz’ diyebileceğimiz bir aşamada olmadığımızı da aklımızdan çıkarmayalım. Sokağa çıkma yasağının kalkmasından ‘pandemi geçti, tamamen normalleştik’ algısı çıkartılmamalı. Hala pandeminin devam ettiğini, hala günlük vaka sayıları itibarıyla Avrupa’da yüksek vaka sayılarına sahip bir ülke olduğumuzu, hala günde 5 binin üzerinde yeni vaka olduğunu unutmamamız gerekiyor. Havalanması iyi olmayan, kapalı ortamlardaki çalışma ve sosyal etkinlikler sıkı bir şekilde kontrol edilmeli ve denetlenmeli. Toplu taşımaya olan talebi azaltacak birtakım düzenlemeler yapılmalı” açıklamalarında bulundu.

‘TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIKTAN UZAĞIZ’

Toplumsal bağışıklığının kazanılması aşamasına gelinmediğine dikkat çeken Dr. Lütfi Çamlı, “Aşı hızlandı ama 2 doz aşı olan vatandaş sayısına baktığımızda oran hala çok düşük. Bu orana bakarak toplum bağışıklığın çok uzağında bir düzeyde olduğumuzu görebiliriz. Bu hızla toplumsal bağışıklığı ancak sonbaharda yakalayabileceğimizi düşünüyorum. Kaldı ki toplumsal bağışıklığı yakalasak bile birtakım kurallara dikkat etmemiz gerektiğini unutmamamız lazım” diye konuştu.

‘KAMUOYU AYDINLATILMALI’

Toplumsal bağışıklığa ulaşmış ülkelerde dahi varyant virüslerin görüldüğünün de altını çizen Dr. Çamlı, Türkiye’deki varyant virüsler ile ilgili yetkililerin kamuoyunu aydınlatması ve buna ilişkin gerekli tedbirlerin uygulanması gerektiğini de söyledi.

Editör: Haber Merkezi