DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- Aşı karşıtlarının oluşturduğu ‘Büyük Uyanış Hareketi’ İstanbul ve Ankara’nın ardından İzmir’de de miting yapacaklarını açıkladı. 17 Ekim Pazar Günü Gündoğdu Meydanı’nda yapılacak mitinge farklı illerden katılmak isteyenler için otobüsler kaldırılacağı ifade edilirken, konuyla ilgili İzmir Valiliği’nden henüz bir açıklama gelmedi.

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı ise, yapılması planlanan mitingi İz Gazete’ye değerlendirdi. Çamlı, aşı karşıtlığını akla ve bilime aykırı bir tutum olarak gördüğünü ifade ederken, sağlık emekçilerinin hakları için miting yapmasına izin vermeyip aşı karşıtlarına sesini çıkarmayan yöneticilerin tavrını ‘çifte standart’ olarak yorumladı.

‘ANLAMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL’

Lütfi Çamlı yaptığı açıklamada, “Biz hekimler; bilime inanan, bilimin ışığında yürüyen, bilimi rehber edinen bir meslek grubuyuz; doğal olarak aşı karşıtlığını anlamamız ya da kabul etmemiz mümkün değil. Bugün aşıyla dünyada her yıl milyonlarca kişinin salgın hastalık dolayısıyla ölmesini ya da sakat kalmasını engelliyoruz. Aynı şekilde 20. yüzyılda gördüğümüz birçok hastalığı artık görmüyorsak ya da hastalıkların etkisinin azaldığını fark ediyorsak bu da aşı sayesindedir. Bu salgın hastalıkta, hastaneye yatan veya vefat eden kişilerin yüzde 90'ından fazlası aşısız ya da eksik aşılı, bu da aşının pandemiyle mücadelede ne kadar etkili bir anahtar olduğu bir kez daha kanıtlıyor. Bu sonuçlar sadece ülkemizde değil, aşının yapıldığı diğer ülkelerde de aynı işliyor, doğal olarak aşı, tünelin sonundaki ışık olarak görülüyor” dedi.

‘AKLA VE BİLİME AYKIRI’

“Bütün bunlara baktığımızda aşı tereddüdünün veya aşı karşıtlığının bir şekilde devam ettirilmesini akla ve bilime aykırı bir tutum olarak değerlendiriyorum” diyen Çamlı, “Aşı karşıtlarının ifade özgürlüğü kapsamında böyle bir miting yapmalarına izin verilse bile bu ülkeyi yönetenlerin buna en üst düzeyden cevap vermesi ve net bir tavır alması gerekiyor. Suskunluk kamuoyunda yanlış anlaşılabilir ve aşı tereddüdün artmasına yol açabilir. O yüzden yöneticilerin net bir tavırla, hiçbir tereddüde mahal bırakmayacak şekilde açıklama yapmaları görev sorumluluğu gereğidir” açıklamasında bulundu.

‘ÇİFTE STANDART’

İzmir Tabip Odası Başkanı Çamlı, “Gerek bu ülkedeki emekçilerin gerekse sağlık çalışanlarının birtakım hakları ve talepleri için miting yapmalarına izin verilmezken, pandemi kurallarına uymadan yapılan bu tür mitinglere izin verilmesi bu ülkedeki çifte standardın gösterilmesi açısından da oldukça düşündürücüdür. İstanbul Aile Hekimliği Platformu'nun haklarına yönelik yapmak istediği mitinge izin vermeyen anlayışın, aşı karşıtlarına çok rahat izin vermesi, ülkemizdeki mevcut yönetim anlayışının gösterilmesi açısından çarpıcıdır” dedi.

‘BU ANLAYIŞA NET BİR TAVIR ALINMALI’

Çamlı son olarak, “Bir insanın düşüncesini açıklamak adına ifade özgürlüğü kapsamında birtakım etkinlikler yapmasına izin verilse de toplumu yönetenlerin toplum sağlığı konusundaki sorumlulukları gereği bilimsel doğruları kamuoyuyla paylaşması bu tür bilimsel geçerliliği olmayan, hurafelere veya çeşitli inanışlara dayanan karşıtlığa karşı net bir tavır alması gerekir. Tekrar ediyorum, bu onların yönetici sorumluluğudur. Bu mitinge ifade özgürlüğü kapsamında belki izin verilebilir ama mitingde ifade edilen düşünce ve anlayışa karşı net bir tavır alınmalı, net bir taraf olunmalı ve net açıklamalar yapılmalıdır” dedi.

Editör: Haber Merkezi