İz Gazete/Kafkas Cihat Kaya- Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı tabloyla birlikte, coronavirus ile grip, soğuk algınlığı ya da mevsimsel alerjilerin belirtilerinin farklılıkları üzerine vatandaşlar bilgilendirildi. Yaygın olan semptomlar arasında, grip ile aynı oranda görülen, ateş, bitkinlik ve öksürük gibi rahatsızlıklar Covid-19 ile karıştırılmamalıdır. Sağlık Bakanlığı, benzer belirtilerin görüldüğü koşullarda kişinin mutlaka maskesini takarak en yakın sağlık kuruluşuna gidip test yaptırmasını öneriyor.

ÇİN KAPANDI, AVRUPA MASKELERİ GERİ GETİRMEYİ TARTIŞIYOR

Çin'in 13 milyon kişiye ev sahipliği yapan Xi'an kentinde pazartesi günü Omicron BA.5.2 alt varyantından olan 18 vaka tespit edildi. Böylelikle, Çin'de kısmen kapanma kararı alındı. BA.4 ve BA.5 alt varyantın hızlı yayılımı ile birlikte İngiltere'deyse coronavirus vakaları ve hastaneye yatışlar artmaya başladı. Ülkedeki uzmanlar kapalı ortamlarda maske takmanın yeniden başlatılması çağrısında bulundu. Avrupa ülkelerinden Almanya'da Omicron vakalarında yüzde 49.7, İtalya'daysa 36.8 oranında artış görüldü.

ÖNLEM ALINMALI

Uzmanlara göre en büyük önlem; maske. Öte yandan sosyal mesafe ve hijyen konularına da dikkat edilmesi gerektiği belirtilirken, kapalı alanlarda maske takılma zorunluluğunun geri getirilmesi gerektiğinin altı çiziliyor. Hong Kong, Omicron'un alt varyantlarından BA.4 ile BA.5 kaynaklı vakalardaki artışlar sebebiyle kendi tedbir sistemini geliştiren Çin'de uygulanan 'sağlık kodu' uygulamasına geçerek, karantinadaki insanların "Covid Bileziği" takmasını zorunlu hale getirdi. Karar tartışma konusu olurken, insan hakları savunucuları tarafından yoğun eleştirilere maruz kaldı. 

KOCA: MESAFE KORUNABİLİYORSA MASKE ŞART DEĞİL

Kapalı alanlarda maske kuralıyla ilgili geçtiğimiz aylarda açıklamalarda bulunan Koca, “Kapalı alan olup mesafe korunabiliyor ise o durumda maskeyi takmanın şart olmadığını söylüyoruz. Maske hayatımızdan çıkmadı. Ama maskeyi nerede gerekiyorsa ise yanımızda taşımamız gerektiğini söylüyoruz” demişti. 

Haftalık tabloya bakıldığında, 100 binin üzerinde vaka sayısı olmasına karşın, hastanelere bildirilmeyen vakalarla beraber bu sayının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. 

Editör: Haber Merkezi