ÖZLEM KARA/ İZ GAZETE - Dr. Zeynep Altın aşıda dışa bağımlı olmanın sıkıntılı bir süreç olduğunu ifade etti. Altın, O yüzden bu süreçlerin göz önünde bulundurularak ilaç sanayinin geliştirilmesini, kapatılan aşı üretim tesislerinin yeniden faaliyete geçmesini, yenilerinin hızla kurulmasının çok önemli olduğunu belirtti.

(Zeynep Altın)

GÖZ ARDI EDİLMEYECEK BİR ÇÖZÜM

Şu an aşılarda, faz3 insan deneyleri aşamasında olduğumuzu ifade eden Altın, salgının geniş kitleleri etkilemiş olmasından kaynaklı faz 3 çalışmalarının hızlı biteceğini belirterek şöyle devam etti, “Aşının uzun süreli etkileriyle ilgili çok kesin söylemler kullanmak mümkün değil. Çin aşısı üzerinden konuştuğumuzda, Çin aşısı bizim alışık olduğumuz geleneksel yöntemle üretiliyor. Yani virüsün ölü hali. Ölü virüs insan vücuduna verilerek onun üzerinden bağışıklık oluşturulması bekleniyor. Böyle olduğu zamanda biz az çok sonuçlarını tahmin edebiliyoruz. Kısmen güvenli bir aşı. Koruyucu bir aşı. Hastalığı gene alabiliriz, ama kısmen bu hastalığı daha hafif geçireceğiz. Ölüm oranlarının toplumda azalacağını düşünüyoruz. Fakat burada şunu da göz ardı etmemek lazım; virüs mutasyon geçirebilir, mutasyon geçirdiğinde daha ağır bir şekilde hastalığı geçirebiliriz. Fakat Kovid-19’un geniş kesimleri etkilemesi hem de öldürücülüğünün yüksek olması sebebiyle aşı şu anda göz ardı edilemeyecek bir çözüm olarak görülüyor.”

“AŞIDA DIŞA BAĞIMLI OLMAMALIYIZ”

Aşıda dışa bağımlı olmanın sıkıntılı bir durum olduğunu söyleyen Altın, dışa bağımlı olduğumuzda, toplumun ihtiyacı kadar aşı elde edemeyeceğimizi, daha sonra aşının etkinliği ile ilgili belli sıkıntılar olduğunda hatırlatma dozları yapılması gerekildiğini, her defasında aşıyı yeniden dışa bağımlı şekilde temin etmenin sıkıntılı olacağını belirtti. Altın, O yüzden bu süreçlerin göz önünde bulundurularak ilaç sanayinin geliştirilmesini, kapatılan aşı üretim tesislerinin yeniden faaliyete geçmesini, yenilerinin hızla kurulmasının çok önemli olduğunu açıkladı. Ayrıca Altın, gelecek, aşıların güvenli bir şekilde yapılması gerektiğini, soğuk zincir koşullarının sağlanması ve aşı yapılarken yeni risklerin, bulaşılırın olamamasını, bunların çok önemli olduğunu söyledi.

“BİLİM KAPİTALİZMİN HİZMETİNDE”

Dünya’da üretilen aşıların faz3 aşamasında olduğunu belirten Zeynep Altın, Dünya’da farklı yerlerde faz3 çalışması yapıldığını, Türkiye’de de 23 noktada bu çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Doktor Altın, faz3 çalışmalarının sonuçlarının Aralık ayında açıklanmasını beklediklerini dile getirdi. Altın, ayrıca Faz3 aşamasındaki aşılarda, şu ana kadar bildirilen yan etki olmadığına dair geri dönüş aldıklarını da ifade etti. Yaşanan süreçlerden dersler çıkartılması gerektiğini kaydeden Altın, grip aşısında hayal kırıklığına uğradıklarını belirterek şöyle devam etti, “Grip aşısı için Türk Tabipler Birliği, Sağlık Bakanlığını mevsimsel grip ayları gelmeden uyarmıştı. Buna rağmen yeteri kadar aşı gelmedi. Ama grip aşısındaki gibi bir durumla karşılaşmamayı umuyorum.”

Aşının adaletli dağıtımının önemli olduğunu vurgulayan Altın, “Mesela aşı geliri düşük ülkelere dağıtılacak mı? O ülkeler alabilecek mi ? O ülkeler aldığında, o ülkedeki dağıtım nasıl olacak bunlar çok önemli konular. O nedenle bütün dünya toplumlarında kaygı var. Çünkü bilim kapitalizmin hizmetinde, o nedenle de tarafsız değil” dedi.

SOĞUK ZİNCİR NEDİR?

Soğuk Zincir’in ne olduğunu açıklayan Altın, “Aşı üretildiği andan itibaren uygulanacağı kişiye gelene kadar aşıların belli bir sıcaklık derecesinde korunması gerekiyor. Buna soğuk zincir deniyor” dedi