ÖZLEM KARA/ İZ GAZETE - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) İngiltere’de ortaya çıkan koronavirüsünün daha bulaşıcı yeni bir türünün Hollanda, Danimarka ve Avustralya’da da tespit edildiğini duyurdu. Türkiye de bu dört ülkeden Türkiye’ye uçuşları durdurdu. Mutasyona uğrayan yeni koronavirüsün yeni geliştirilen aşılarda etkisiz olacağına dair korku ve panik başladı. Gazetemize açıklamalarda bulunan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, tekli mutasyonların, aşıların performansını değiştirmediğini, mutasyonun aşıların etkinliğini azaltacağına dair bir kanıtın olmadığını belirtti.

VİRÜSÜN YAYILMA HIZI ARTIYOR

Virüslerin kendilerini hayatta tutmak için sıklıkla mutasyon geçirdiğini ifade eden Çamlı, bunun bilim dünyası için normal bir durum olduğunu ve söz konusu değişimlerin salgın grafiklerinde dramatik etkilere çok nadir yol açtığını bildiklerini dile getirdi. Tekli mutasyonların, aşıların performansını değiştirmediğini, mutasyonun aşıların etkinliğini azaltacağına dair bir kanıtın olmadığını belirten Çamlı, ilk analizlerde virüsün N501Y adı verilen mutasyon sonucunda önceki döneme kıyasla yaklaşık yüzde 70 oranda daha hızlı yayıldığının tespit edildiğini ifade etti. Virüslerin çok sık mutasyona uğradığını ifade eden Çamlı, “Şu an için paniğe yol açacak bir durum yok. Ancak genelde konuyu dikkatle izlememiz gerektiğini belirtiyorum” dedi.

TEDBİRLERE DEVAM

Pandemi ile karşı karşıya olduğumuzu kaydeden Başkan Çamlı, aşının bulunmuş olması veya uygulamaya geçilecek olması dolayısıyla tedbirlerin gevşetilmemesi gerektiğini vurguladı. Her gün on binlerce kişinin hasta olduğunu, yüzlerce kişinin vefat ettiğini dile getiren Çamlı, aşı yapılsa bile, toplumsal bir bağışıklık elde edilene kadar kurallara çok katı bir şekilde uyulması gerektiğini belirtti. Çamlı, ülkeye giriş çıkışlarda yaygın test tarama çalışmalarının, PCR testlerinin daha fazla yapılması gerektiğini, kovid-19 hastalarının erken dönemde saptanarak izolasyon takibinin önemli olduğunu vurguladı.

Editör: Haber Merkezi