Gizem TABAN/İZGAZETE- Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nden valiliklere gönderilen 10 Kasım 2020 tarihli genelgede Kovid-19 pozitif olan kişilerle temas halinde olanlara test yapılabilmesi için semptom göstermesi, 60 Yaş üstü olması veya kronik rahatsızlığı olması gerektiğinin belirtildiğini kaydeden İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, virüs testi pozitif çıkan kişilerle temas hallinde olanlara, genelgede belirtilen kriterlere uymaması durumunda test yapılmadığını açıkladı. 


Çamlı, genelgede; pozitif kişilerle temas halinde olup semptom göstermeyen, 60 Yaş üstü olmayan veya kronik rahatsızlığı olmayanlar için bir tanım yer almadığını belirtti. 

İMTİYAZ ÇIKIŞI
Çamlı, “Milletvekillerine, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde çalışanlara, sporculara sürekli test yapılıyor. Olsunlar tamam ama kovid pozitif olup da onların yakını olan kişilere semptom göstermiyorsa, 60 yaş üstü değilse ya da kronik rahatsızlığı yoksa test yapmıyorlar” dedi.  

KRİTERE GÖRE VİRÜS TESTİ
Konuya ilişkin genelgede filyasyon çalışmaları için; ‘Temaslı kişilerinden aşağıda belirtilen durumlar dahilinde numune alınmasının sağlanması; İlk ziyaret sırasında semptomu var ise (Daha sonra semptom gelişen kişiler için belirlenmiş prosedür dahilinde) 60 yaş ve üstü ve komorbiditesi olan kişilerden temas tarihinden sonraki 7. günde semptomu olmasa dahi numune alınması gerekmektedir. HSYS Vaka Takip Modülünde 60 yaş üstü ve komorbiditesi olan kişiler temas tarihinden sonraki 7-8-ve 9. günlerde liste halinde verilmektedir’ ifadelerinin yer aldığını söyleyen İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, “Yani burada; pozitif temaslı semptom gösteriyorsa numune al diyor. Daha sonra semptom gösterenler için ayrı bir prosedür izleyin diyor. Bir de 60 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı varsa semptom olmasa dahi numune al diyor. Yani bu durumlar varsa numune alın diyor. Diğerleri için bir tanım getirmiyor” diye konuştu. 

“EPİDEMİYOLOJİK BİLİME AYKIRI”
Çamlı ayrıca, “Biz de diyoruz ki; imtiyazlı kişilerden alıyorsun, pozitif temaslılardan belirtilen durumlar olmayınca almıyorsun. Bu epidemiyolojik bilime aykırı” ifadelerini kullandı.

İŞTE O GENELGE; 

Editör: Haber Merkezi