ÖZLEM KARA/ İZ GAZETE - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca imzasıyla 81 il valiliğine ‘Personel İşlemleri’ kapsamında genelge gönderildi. Genelgeye göre sağlık çalışanları izin, istifa ve emeklilik gibi yasal haklarını kullanamayacak. Kararın ardından açıklama yapan Türk Tabipler Birliği ise gönderilen ‘Pandeminin başından bu yana salgının büyüklüğünü gizleyerek hepimizi kandırdınız. Şimdi de izin, istifa ve emeklilik hakkımızı engelliyorsunuz” ifadelerine yer verildi. İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı ise gazetemize yaptığı açıklamada, “Artık tükenme noktasına gelmiş sağlık çalışanlarını daha çok çalıştırarak, iyi yönetilemeyen pandemi sürecinde başarı elde etmeye çalışmak kabul edilebilir bir anlayış değil” dedi. 

SAĞLIK ÇALIŞANLARINI KORUYAMAZSAK, TOPLUM SAĞLIĞINI KORUYAMAYIZ!

Pandeminin başından beri özveriyle yaşamlarını riske atan sağlık çalışanlarının tükendiğini ve motivasyonlarının düştüğünü belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, bu hastalığa maruz kalma olasılığının sağlık çalışanlarında 10 kat daha fazla olmasına rağmen zor koşullarda aylardır çalıştıklarını belirtti. Sağlık personellerinin çalışma koşullarının dikkatte alınması, gerekirse dinlendirilmesi, psikolojik destek verilmesi önerilerinde bulunduklarını kaydeden Çamlı, böyle bir dönemde bu tarz yasakların gelmesinin inanılmaz bir durum olduğunu söyledi.

Tükenme noktasına gelen sağlık emekçilerinin daha çok çalıştırılarak pandemide başarı elde etmeye çalışmanın kabul dilebilecek bir anlayış olmadığını dile getiren Çamlı, “Tükenen bir sağlık çalışanından, nasıl bir sağlık hizmeti verilmesi bekleniyor? Sağlık çalışanları risk altındayken, yeterli derecede koruyucu ekipman, test, grip aşısı talepleri yerine getirilmiyorken, hastayken bile çalışmak zorunda kalabildikleri, hastalık izni sırasında gelirlerinden kesintilerin olduğu, ek ödemelerin hastane yöneticilerin inisiyatifine bırakılarak ya da adaletsiz dağıtılarak ya da hiç dağıtılmadığı bir durumda sağlık çalışanlarının yasal hakkı olan izin, istifa, emeklilik gibi haklarının engellenmesi tükenmiş durumlarını daha da ağırlaştıracaktır. Sağlık çalışanlarını koruyamazsak toplum sağlığını koruyamayız. Yönetilemeyen pandeminin yükünün sağlık çalışanlarına yüklenmesini kabul etmiyoruz. “dedi.

HEPİMİZİ KANDIRDINIZ

Türk Tabipleri Birliği ise Sağlık Bakanlığı’nın genelgesine karşılık şu açıklamalarda bulunmuştu; "Pandeminin 8. ayında COVİD-19 meslek hastalığı sayılmazken, sağlıkçılara düzenli test yapılmazken; sağlık çalışanlarının izin ve istifalarının engellenmesi kabul edilemez.

Hastalandık; maaşımızı kestiniz. Ek ödeme vereceğiz dediniz; ya vermediniz ya da adaletsiz dağıttınız. Pandeminin başından bu yana salgının büyüklüğünü gizleyerek hepimizi kandırdınız. Şimdi de izin, istifa ve emeklilik hakkımızı engelliyorsunuz!"

Editör: Haber Merkezi