Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Johnson & Johnson (J&J) aşısı ile nadir görülen kan pıhtısı vakaları arasında muhtemel bağlantı bulduklarını belirterek, aşıya uyarı etiketi eklenmesi gerektiğini bildirdi. 

Ajans, nadir görülen kan pıhtılaşmasının 'aşının çok nadir yan etkileri' olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. EMA, aşının faydasının risklerinden fazla olduğunun altını çizdi. 

EMA Direktörü Emer Cooke, aşının kullanılıp kullanmayacağına ulusal makamların karar vereceğini söyledi. Cooke ayrıca J&J aşısı ardından görülen pıhtılaşma vakalarının Avrupa'da görülmediğini, ABD'de görüldüğünü açıkladı. 

Geçen hafta ABD'nin resmi sağlık kurumları FDA ve CDC, yaşanan 6 kan pıhtısı vakası nedeniyle J&J aşısının kullanımına ara verilmesini tavsiye etmişti. 

Aşının ABD'de askıya alınmasından sonra J&J, Avrupa'da piyasaya sürülmesini de geciktireceklerini duyurarak, "Önceden önlem alarak Kovid-19 aşımızın Avrupa'da yaygınlaşmasını erteleme kararı aldık" açıklaması yapmıştı. 

İsveç ve Danimarka de J&J aşısı kullananlarda, AstraZeneca aşısı ile benzer 'kan pıhtılaşması' raporları nedeniyle aşının kullanımını askıya almıştı.

Öte yandan, mart ayında İrlanda, Norveç, Danimarka, İzlanda, Romanya, İtalya ve Bulgaristan da Avrupa ülkelerinde yaygın olarak uygulanan Oxford-AstraZeneca aşısının kullanımını, bazı hastalarda kan pıhtılaşmasına neden olduğu gerekçesiyle geçici olarak durdurmuştu.

Aynı teknoloji ile üretilen Johnson&Johnson ve AstraZeneca aşıları, Kovid-19'un dış yüzeyini kaplayan başak geni vücuda taşımak için adenovirüs adı verilen soğuk bir virüs kullanıyor. (SPUTNIK)

Editör: Haber Merkezi