Avrupa'daki ikinci dalgaya neden olan SARS-CoV-2'nin mutasyona uğramış türüne dair bulgular, İsviçre'deki Basel Üniversitesi, Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü ve İspanya'daki SARS-CoV-2'nin genomik epidemiyolojisi projesi SeqCOVID'den bilim insanlarının yürüttüğü araştırmaya dayanıyor. 

Araştırmaya göre, koronavirüsün mutasyona uğramış varyantı, büyük ihtimalle ilk kez haziranda kayda geçen İspanya'nın kuzeydoğusundaki çiftlik çalışanlarındaki vakalardan kaynaklanıyor. Bir süper yayıcı nedeniyle çoğalıp bulaştığından şüphelenilen koronavirüsün mutasyona uğramış türü, turistler ve diğer gezginler tarafından yurtdışına yayıldı.

Temmuz sonunda en az 6 Avrupa ülkesine sıçrayan '20A.EU1' isimli varyant, bu aya gelindiğinde kıta çapında 12 ülkenin yanısıra Hong Kong ve Yeni Zelanda'da belirlendi. 

Bu varyantın daha öldürücü olduğuna dair ellerinde veri bulunmadığını söyleyen bilim insanları, Avrupa'da SARS-CoV-2'nin yüzlerce varyantının kol gezdiğini, ama pek azının 20A.EU1 kadar yaygın olduğunu aktarardı.

Ekip, "20A.EU1 varyantı ile 20A.EU2 denilen ikinci bir varyant, Avrupa'daki ikinci dalganın büyük çoğunluğunu oluşturuyor" dedi.  (SPUTNIK)

Editör: Haber Merkezi