Bilim dünyasında aşı çalışmaları artık tamamlanma aşamasına gelirken, ülkeler de yavaş yavaş aşı politikalarını netleştirmeye başladı.

Türkiye’de de sürecin nasıl işleyeceği merak konusu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada 11 Aralık’tan itibaren sağlık çalışanlarından başlamak üzere aşının uygulanacağını dile getirmişti. Bugün Hürriyet’ten Ahmet Hakan’a konuşan Koca, sürecin nasıl işleyeceğiyle ilgili detaylı bilgiler paylaştı.

Konuya “Çin aşısı, Alman aşısı, İngiliz aşısı, Amerikan aşısı” diye bakılmaması gerektiğini savunan Koca, önemli olanın ‘üretim yöntemi’ olduğunu ifade etti. Koca “Çünkü aşının yöntemi, aşının güvenilir olup olmadığını birinci dereceden etkiler” dedi.

“İki yöntem var. Birincisi inaktif virüs aşıları, ikincisi mRNA yöntemiyle üretilen aşılar” diyen Koca, ‘inaktif yöntemle üretilen aşıların daha güvenli olduğunu’ kaydetti. Koca, “Virüsün genetik yoluyla geliştirilen mRNA aşıları, kısa vadede iyi sonuç verdi. Ama orta ve uzun vadede nasıl bir etkisi olacağını bilmiyoruz” diye ekleyerek, Çin aşısının da inaktif yöntemle üretildiğini söyledi.

“FAZ 3’LE İLGİLİ ARA RAPOR AÇIKLANMADI”

Çin’le 50 milyon doz için anlaşma yapıldığını belirten Sağlık Bakanı, bu aşının ‘Faz 3’ aşamasına en erken geçen aşı olduğunu aktardı. Koca, “Faz 3’le ilgili Çin aşısının ara raporları henüz açıklanmadı. Bir hafta-on gün sonra açıklanmasını bekliyoruz” dedi.

Fahrettin Koca, aşının zorunlu olup olmayacağına ilişkin soruya da yanıt verdi. Konuyu Bilim Kurulu’nda ele aldıklarını dile getiren Koca, şöyle devam etti:

“ Vardığımız sonuç şu oldu: Mecburiyet olmasın ama vatandaşımızı ikna edelim. Hangi aşıların hangi yöntemle üretildiğini, hangi yöntemin daha iyi bir yöntem olduğunu vatandaşımıza anlatacağız. Aşının menşeine değil de yöntemine odaklanılması gerektiğini anlatacağız.”

'İLK AŞIYI KAMUOUYU HUZURUNDA BEN YAPTIRACAĞIM'

Sağlık Bakanı Koca, "Daha önce açıklamıştınız. 'Aşıyı ilk ben yaptıracağım' demiştiniz. Bunu hangi yöntemle yapacaksınız?" şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi:

"Aşıyla ilgili tüm onay süreçleri bittikten sonra bir hastaneye gideceğim ve kamuoyunun huzurunda aşıyı yaptıracağım. Ardından da o hastanede bulunan bütün sağlık çalışanlarımız aşılarını yaptıracaklar."

Editör: Haber Merkezi