İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir ulaşım devrimini başardığını birkaç kez yazdım ve ülkemizin başka büyük kentlerine de örnek gösterdim. Çabuk, ucuz, transfer kolaylığı olan bir ulaşım şebekesi denize uzandı. Yeni ve çağdaş gemilerle deniz ulaşım filosu güçlendirildi. Yeni deniz hatları oluşturuldu ve ulaşım devrimi boyut kazandı. Karşıyaka hattındaki tramvay da devreye girdi. Şimdi Konak hattında çalışmalar tamgaz sürüyor. Tramvay tam bittiğinde İzmir’in ulaşım rahatlığı daha da artacak. Şimdi sırada yeni metro hatları var; Narlıdere ve Buca’ya, Bornova içlerine de gidecek metroyla İzmir gelecek yarım yüzyılını kazanacak.

Tramvay çalışmaları sürerken İzmir sıkılıyor ama bu normal… Tramvay sıkıntısı bir iki sene ama İzmir önündeki çok uzun yıllarını kazanacak. Sadece ulaşım açısından mı? Hayır… İzmir kışın özellikle rüzgarsız havalarda yaşadığı hava kirliliği sorununu da bir ölçüde çözecek, karbon salınımı azalacak.

İZMİR’DE BU YAZ DAHA SICAK

Bu girişten sonra içinden geçtiğimiz sıcak yaz günlerinde iki üç haftadır yaşanan ulaşım sıkıntısına değinmek istiyorum. Tam da İzmir’in kalbinde tramvay çalışması sürerken ve haliyle bazı caddelerde, meydanlarda trafik kapanmışken bazılarında da tek yönden çift akış sağlanırken deniz işçilerinin greviyle İZDENİZ seferlerinin durması söz konusu oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Denizciler Sendikası arasında anlaşma sağlanamayınca greve gidildi. (Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın OHAL-grev ilişkisi üzerine talihsiz yaklaşımlarını paylaştığı günlerde hem de!) Grev bir haktır ve kalemini emekten ve demokrasiden yana kullanan bizim gibi kalem erbapları için de çok sempatiktir. Ancak İzmir’in başarılı ulaşım macerasına sekte vuracak şekilde ikide bir karada-denizde greve gidilebilmesi oldukça düşündürücüdür. İZBAN grevinde Ak Parti il başkanı Delican’ın nasıl da devrede olduğunu bütün İzmir gördü. Bu noktada İzmirli deniz çalışanlarını, İZDENİZ’deki sendika üyelerini tenzih ediyorum. Tabii ki akçeli haklarını arayacaklar, ancak sendikacılığın sadece ücret sendikacılığı olmadığının da altını çizmek isterim.

DENİZCİ GREVİ SIRASINDA NELER OLUYOR?

Grev sırasında neler oluyor bir bakalım… İzmir’in kalbinde ve kalbini hemen yakınındaki etrafına bağlayan kara toplumu ulaşımı felç durumda! Metro hattı dışındaki çalışanlar, otobüs ve dolmuş kullananlar zor durumda. Çünkü tramvay inşaatıyla eş zamanlı deniz grevi alternatif deniz ulaşımını durdurdu. İzmirli işe gidip gelirken perişan… Dün Alsancak’tan 12’ye binip Göztepe’ye gelmek istedim. Her zaman en fazla 10 dakika beklediğim otobüsü şimdi gelecek beklentisiyle tam 1 saat 10 dakika bekledim. Şoför, “Halkapınar’dan buraya ancak bu sürede gelebildim,” dedi. Sabah ve öğlen arasında dolmuş ve taksi kullandım Konak-Alsancak arasında, aynı durum… Hayatımda ilk defa bir randevuma geç kaldım Konak Pier’deki. Hem de sevip saydığım bir belediye başkanımızdı beklettiğim. Bugün Göztepe maçına gitmek istiyorum ama bakalım nasıl? Aracımla çıksam bir türlü, toplu ulaşımla gitsem bir türlü…

Bu arada, İzmirlinin alternatif ulaşım araçları durmadı sadece, imbatla, martıyla ilişkisi kesilmedi… Hafta sonu deniz keyfi de kaçtı. Urla, Foça, Yassıcaada seferleriyle İZDENİZ güzel bir imkan sunuyordu vatandaşa, bu da kesildi sıcak yaz günlerinde. Dahası var… Karşıyaka-Göztepe/Üçkuyular seferleri durunca iki yaka arasındaki ilişki kesildi.

İZMİRLİ İYİCE BUNALDI, ÇÖZÜM BEKLİYOR

Sonuçta İzmirli o kadar bunaldı ki deniz ulaşımı için, grevin son bulması için Change.org’da imza kampanyası açtı! Kentte grev nedeniyle oluşan sorunlara da dikkat çeken kampanya dokuzuncu gününde…

Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, hem vatandaşı hem çalışanı hem de bütçesini düşünmek durumunda olduğunu ifade ediyor. TDS ise ücret hakları için bastırıyor. Olan, vatandaşa oluyor. Bu arada İzmir Büyükşehir Belediyesi Konak tramvayının Alsancak etabını hızlı geçmek için bir atılım içine girdi. Trafik akışını etkileyen Alsancak Garı önünün 18 Ağustos’a, Montrö-Çankaya hattı kurban bayramına, Konak-Gazi Bulvarı hattı da okulların açılışına yetiştirilecekmiş yapılan açıklamaya göre. 18 Ağustos’ta İEF açılıyor, özel okullarda lise sonlar 19 Ağustos’ta ders başı yapıyor. Çok kimse bu yüzden kent merkezine dönecek kenarlardaki sahillerden. Bu tarihlere kalmadan denizci grevinin makul bir noktada anlaşma sağlanarak bitirilmesini umuyorum. Aksini düşünmek bile istemiyorum.

BAŞKANLAR ÇABUCAK BİR ARAYA GELMELİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tramvay çalışması sürerken eş zamanlı olarak denizci grevine gidilmesine set çekememesini anlamakta hakikaten güçlük çekiyorum. Bir sözüm de sendikaya; işçiyi enflasyona ezdirme, tabii ki ezdirmeyeceksin, burada sorun yok… Ama aşırı isteklerde de bulunma, İzmirliyi de düşün, adını “fırsatçı”ya çıkarma. Belediye de sendika da “vatandaş”, “İzmir”, “emek-hak” odaklı düşünürse ve meseleye böyle yaklaşırsa sorun bir günde çözülür. Yeter ki İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve TDS Genel Başkanı bir masanın etrafında otursunlar en kısa zamanda. Vatandaşı, deniz emekçisini üzmeden optimal bir noktada anlaşacaklarına inanıyorum. İzmirliler adına inanmak istiyorum. Mesela, pazartesi sabahı Göztepe iskelesinden vapura binip özlediğim Karşıyaka’ya geçmek istiyorum. Akşamüzeri Karşıyaka’dan Alsancak’a geçip vapurla, sonra da 12 ile Güzelyalı’ya gelmek istiyorum.

Çok şey mi istiyorum?