Geçen haftaki yazımda çocuklar için felsefe ile ilgili kaynakları ve çocuk kitaplarını paylaşmıştım sizlerle. Bu hafta ve sonraki haftalarda çocuklar için felsefe örnek oturumlarına yer vereceğim. Bu oturumlarda uyaran olarak çoğu zaman hikaye ve masallar ağırlıkta olacak. Bugünkü uyaranımız, Pearson Yayınları’ndan çıkmış olan “Roko Püfleyen Küçük Dinazor”un hikayesi.

Bu hikaye 4 yaş ve üzeri için uygundur ve içerisindeki temalar ise arkadaşlık, yardımseverlik, paylaşımdır.

Dinazor Roko’nun en sevdiği şey battaniyesi Mumi idi. Mumi ile birlikte yağmurdan saklanırlar, güneşli havalarda oyunlar oynarlardı. Roko Mumi’yi yanından hiç ayırmazdı. Mutlu mesut yaşayan bu ikilinin yanına balonu ile Tüylü adında bir mamut düşüverir. Tüylü mamut endişeliydi ve Roko’ya “ Balonum bozuldu,” dedi üzgünce. Mamut’un üzgün halini gören Roko, onu neşelendirmeye çalışır. “Haydi gel benimle oyna!” dedi Roko. Tüylü mamut buna çok sevindi. Birlikte oyunlar oynadılar, yemek yediler, ateşin başında neşeli şarkılar söylediler. Gece olunca da iki arkadaş güzel bir uykuya daldılar çimenlerin üzerinde. Ertesi sabah Tüylü üzgün görünüyordu ve Roko’ya :“Kalıp seninle oynamak isterdim ama artık evime gitmem gerekli. Balonumdaki kocaman deliği nasıl tamir edeceğimi bilmiyorum. Roko, arkadaşına yardımcı olmak istiyordu. Balondaki delikle aynı şekil ve boyutta tek bir şey vardı o da: battaniyesi Mumi! Roko kendi kendine düşündü “Nasıl verebilirim ki Mumi’yi? Mumi, Roko’nun. Verme Mumi’yi.”

Roko, arkadaşının üzülmesini istemiyordu. Mumi onundu ve onu seviyordu ama Tüylü’nün eve gidebilmesi için Mumi’ye ihtiyacı vardı.

Hikayenin geri kalanını anlatmadan önce burada duruyoruz. Hikayeye ara vereceğimizi söyledikten sonra çocuklara “Şimdi Roko olduğunuzu hayal edin ve siz olsaydınız ne yapardınız?” sorusunu yöneltin. Bunun ardından grup ya da ikili eşler halinde tartışmalarına izin verin ve ne düşündüklerini anlamaya çalışın. Çocukların önerilerini dinleyin. Sonrasında ise tüm sınıfla tartışmaya başlanabilir.

Çocuklardan alacağınız yanıtlar şunlar olabilir;

  • Mumi’yi vermezdim çünkü o benim arkadaşım ve arkadaşlık güzeldir.
  • Mumi’yi verirdim çünkü evine gitmek isteyen, yardıma ihtiyacı olan biri var.
  • Mumi’yi vermezdim Tüylü’de bizimle yaşayabilirdi ve Tüylü’nün bizimle kalması için ısrar ederdim.
  • Mumi sadece bir battaniye ve verebilirdim.
  • Mumi’yi verirdim ama ben de Tüylü ile giderdim o zaman.

Hikayenin geri kalan kısmını da anlatabiliriz artık.

Ve sonunda Roko kararını verdi: Mumi’ye son bir kez sarıldı ve Mumi’yi verdi. Tüylü ile birlikte balonu onardılar. Tüylü balonu ile havalanırken atkısını havadan aşağıya doğru attı. Roko kendisine doğru süzülen bu atkıyı aldı ve üzerinde “Atkımı sana hediye ediyorum Roko. Sevgiler.” Yazıyordu. Roko neşeyle bağırdı “Yeni Mumi!”

Gizli Sorular:

  • Arkadaşlık nedir?
  • Birinin yardıma ihtiyacı var ve bu yardım arkadaşınızı kaybetmeyi gerektirirse buna cesaret edebilir misiniz?
  • Paylaşmak nedir?

“DÜŞÜNME GÜCÜ BİR BAŞKA TÜRLÜ GÜÇTÜR” PLATON