Bu haftaki uyaranımız günümüz çocuk klasiklerinden sayılan Debi Gliori’nin kaleme almış olduğu “Akıllı Tilki’nin Masalı”.

Minik tilki Lokum kendini yalnız ve keyifsiz hissediyordu. Önce yazı tura oynadı. Sonra topuyla duvara vurdu. Gürültü patırtı yapmak çok hoşuna gitmişti. Sonra da su dolu kovayla oynamaya başladı. Gürültüler Kızıl Tilki’nin dikkatini çekmişti ve Lokum’a “Ne yapıyorsun?” diye sordu. Lokum: “Canım sıkılıyor. Ben yaramazım ve beni kimse sevmiyor” diye cevap verdi. Kızıl Tilki “Ah Lokum! Ne kadar yaramaz olursan ol, ben seni hep seveceğim! Dedi.

Lokum “Eğer kocaman, vahşi bir ayı olsaydım; beni yine sever miydin?” diye sordu. Kızıl Tilki: “Elbette severdim. İstersen ayı ol ya da olma. Ne olursa olsun, seni her zaman seveceğim!

Lokum “Peki bir böceğe ya da bir timsaha dönüşseydim yine sever miydin beni? Diye sordu. Kızıl Tilki: “Sana sarılır, her gece yatağına yatırır ve yorganını örterdim” dedi. Kızıl Tilki Lokum’u hep seveceğini biliyordu.

 Çocuklara, hikayeyi burada kestiğinizi ve sonunu oturumun son 5 dakikasında anlatacağınızı belirtebilirsiniz. Çocukların, Lokum ve Kızıl Tilki arasındaki ilişkiyi düşünmeleri için birkaç dakika verilmeli. Ve çocuklara şu soruyu yöneltebiliriz: “Lokum’un Kızıl Tilki’ye sorduğu soruların temel sebebi sizce ne olabilir?”

Çocuklardan gelecek yanıtlar şunlar olabilir;

Lokum, böyle sorular soruyor çünkü Kızıl Tilki’nin sevgisinden şüphe duyuyor.

Lokum, böyle sorular soruyor çünkü yaramaz olduğunu ve sevilmeyeceğini düşünüyor.

Lokum, böyle sorular soruyor çünkü sevildiğinden emin olmak istiyor.

Lokum, böyle sorular soruyor çünkü sevginin nasıl bir şey olduğunu bilmiyor.

Bu ve bunlara benzer alınan yanıtlardan sonra hikayenin kalan kısmı anlatılabilir.

Kızıl Tilki yavrusunu kucağına alıp, pencerenin önüne götürdü. Gecenin karanlığında, Ay ve ışıldayan yıldızlara bakarken, “Bak, yıldızlar ne kadar güzel parlıyor ve ışık saçıyorlar! Ama bu yıldızların bazıları uzun süre önce yok oldu. Buna rağmen akşamları gökyüzünde yine parlıyorlar. İşte sevgi de yıldızların ışığı gibi hep parlar, hiç sönmez”.

Sorular

Sevgi nasıl bir şeydir?

Birini sevmenin sınırları var mıdır?

Birini ya da birilerini her koşulda sevmek mümkün müdür?

Annenin ve babanın seni sevdiğini nasıl anlıyorsun?