Hükümet, 2016 yılının kasım ayında erken –çocuk- yaşta yapılan ‘evliliklere’ af getirilmesini öngören bir tasarıyı meclise taşıdı ve bu hamlenin kamuoyunda yarattığı infial sebebiyle aynı tasarıyı geri çekti. Fakat malumunuz ‘yarına bırakır, yanına bırakmaz’ , ‘dediğim dedikçi’ bir anlayışın kalabalık muhatablarıyız ve bu affın yeniden gündeme getirileceği iddialarıyla ne yazık ki karşı karşıyayız. Peki bu affın amacı nedir? Bu af, 2005 yılında kanundan çıkarılan ‘tecavüzcü ile evlilik durumunda cezasızlık sağlayan’ maddenin geri getirilmeye çalışılmasıdır; 15 yaş altındaki çocukların cinsel istismarının meşrulaştırılmasıdır; evlendirilme yaşının aşağılara çekilmek istenmesidir. Oysa bizler biliyoruz ki çocuk ve evlilik kelimelerinin cümle içinde dahi yan yana gelmeleri ; bir evliliğin, çocuk istismarını aklayabilmesi mümkün değildir. Kadın ve çocuk hakları mücadelesinde her zaman en önde bayrak taşıyan kadınlar, elbette bu kabul görülemez tasarıya bugün de sessiz kalmadı; toplamda 40 ilde, kadın vekillerin de katılımı ve 197 kadın örgütünün imzasını taşıyan bir bildiri ile ‘ÇOCUK İSTİSMARININ AFFI OLMAZ’ sloganıyla eylem yaptı. Ankara’da okunan ortak açıklamanın son bölümünü siz sevgili okuyucu ile paylaşmak istiyorum.

“Devletin görevi istismarı meşrulaştırmak değil çocukları korumaktır. İktidara tekrar sesleniyoruz, amaç gerçekten kız çocuklarını korumak ve mağdur olmalarını engellemekse neler yapılabileceğini kadın ve çocuk örgütleri yıllardır haykırmakta! Faillerin değil, çocukların mağduriyetlerini öncelemek ve dahası önlemek elinizde! İstismarcıları affetmek yerine çocukları koruyacak önlemleri hayata geçirin! Evlenme ehliyeti olmayan çocuklara imam nikahını kıyan din görevlilerinin, kız çocuklarını çocuk yaşta evlendiren ailelerin ve ihbar yükümlülüğünü yerine getirmeyerek buna göz yuman kişi ve resmi otoritelerin cezalandırılması, Türk Ceza Kanunu’nda 15 yaş altı çocukların cinsel davranışa rızasının söz konusu olamayacağının açıkça belirtilmesi, erken yaşta ve zorla evlendirmenin suç olarak düzenlenmesi, evlilik yaşının her koşulda 18’e çıkartılması ve bunların hiçbir boşluk ve yorum farkına yer bırakmayacak şekilde yasalara dahil edilmesi gerekmektedir. Çocuk istismarcılarını affetmek, çocukları değil failleri korumaktır.”

Kız çocuklarının, genç kadınların ve de hiçbir kadının geleceğini erkek egemen zihniyetin yargısına ve vicdanına teslim etmeyeceğiz. Kadınlarla ilgili her konuda, her zaman, son sözü yine kadınlar söyleyecek.

Okuyucuya sevgi ile.