Sizce de etrafımız birbirinden lezzetli çikolatalarla dolu değil mi? Markette, kafelerde ve restoranlarda birbirinden çeşitli çikolatalı yiyeceklerle iç içe yaşıyoruz. Çikolata; bitter (siyah), sütlü ve beyaz çikolata olarak ayrılmaktadır. En sağlıklısı kuşkusuz bitter çikolatadır. Çünkü aslında olumlu yönlerinin marifeti kakaodan gelmektedir. Bitter çikolatanın içerisinde yoğun oranda kakao vardır, bazılarına süt yağı eklenmektedir. Sütlü çikolatada bittere göre daha az kakao vardır, yoğunlukla süt yağı bulunur. Beyaz çikolatada ise sadece kakao yağı vardır. Yapılan çalışmaların birçoğu bitter çikolatanın sağlığa gösterdiği olumlu sonuçları, sütlü çikolata veya beyaz çikolata tüketimi sonucu gözlemlememiştir. Ana maddesi kakao olan çikolata; özellikle doymuş yağ ve tekli doymamış yağlar açısından zengin olduğu gibi kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor, E ve K vitaminlerini de içerir.

Kakaoda polifenol, prosiyanidin, flavanoidler, kateşin gibi antioksidan maddeler bulunur. Bu besin maddeleri bağışıklığı güçlendirir. Flavanoid, kan damarlarının genişlemesini sağlayarak tansiyonu düşürücü etki gösterir. Kakao, güçlü flavanoid etkisinden dolayı insülin duyarlılığını iyileştirmekte, LDL (kötü) kolesterolü düşürmekte, HDL (iyi) kolesterolü arttırmaktadır. Bu madde sebze ve meyvelere göre çikolata ve kakaoda daha fazla bulunur. Yapılan çalışmalar, flavanoidlerin güneş ışınlarının deriye verdiği hasarı önlediği ve ciltte kollajen bozulmalarını engelleyerek kırıklık önleyici etki gösterdiğini belirtmektedir. Polifenoller, kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde etki gösterir. Kakao polifenolünün kanı inceltici etki göstererek pıhtılaşmayı engellediği için kalp krizi ve felç geçirme riskini azalttığı, bağışıklık sistemini güçlendirdiği yapılan çalışmalarla görülmüştür. Ayrıca çikolatada bulunan phemethylamine (PEA) maddesinin sinir sistemini uyardığı, ağrıyı dindirdiği, kişinin kendini daha iyi hissetmesini sağladığı ile ilgili çalışmalar da vardır.

Çikolata:

- İçerdiği besin maddelerinden dolayı kan pıhtılaşma riskini azaltır, kan basıncını düşürerek tansiyonu dengeler. Yapılan bir çalışmada, her gün 7,5 g bitter çikolata yiyen kişilerin tansiyonunun daha düşük olduğu, bu kişilerde kalp krizi ve felç riskinin % 39 daha az olduğu tespit edilmiştir.

- En çok bilinen özelliklerinden biri de beyinde serotonin ve endorfin salınmasını arttırarak mutluluk hissi veriyor olmasıdır.

- Sebze ve meyvelerle karşılaştırıldığında iyi bir antioksidan kaynağıdır. Yapılan bir araştırmada, 50 g bitter çikolatanın bir kadeh kırmızı şaraba göre eşdeğer miktarda antioksidan madde içerdiği belirtilmiştir.

- Az sayıda çalışmaya bağlı olarak nitrik oksit üretimini arttırdığı, böylece daha sağlıklı damarlar ve cinsel güç için etkili olduğu görülmüştür.

- Böbrek taşı olan kişilerin bitter çikolata tüketimine dikkat etmesi gereklidir.

- İdeal bitter çikolata tüketimi günde 2,5 kare (25g)’ dir.

En Fazla Antioksidan İçeren Çikolatalar:

Kakao tozu ( %88-96) > Bitter Çikolata ( %45-80) > Sütlü Çikolata ( %5-7) > Beyaz Çikolata ( %0)

Herşey Kararı Kadar Sağlıklıdır!

Bitter çikolatanın sağlığa belirtilen etkileri gösterebilmesi için içeriğinde en az % 60 ve daha fazla oranda kakao içermesi ayrıca tek başına sütsüz bir kahve veya süt içermeyen herhangi bir yiyecek-içecek ile tüketilmesi gereklidir. Ancak bitter çikolatada da yağ ve şeker bulunduğu unutulmamalı, miktarına uygun bir şekilde tüketilmelidir. Tatlı tüketildiği günler bitter çikolata tüketimi sınırlandırılmalıdır veya tüketilmemelidir.

Her zaman vurguladığımız gibi beslenmede denge oluşturmak çok önemlidir. Herhangi bir rahatsızlığa sebep olmuyorsa zayıflama diyeti yapanların haricinde çikolata, dengeli bir şekilde beslenme programlarınızda yer alabilir.