Hermafroditler yani çift cinsiyetliler. Hermafroditlik bir bireyde hem dişi organın hem de erkek organın bir arada bulunması durumudur. Bitkilerde ve hayvanlarda görülür.

Bazı hayvanlar aynı anda hem dişi hem de erkek iken, bazıları orfinoz balıkları gibi ilk on yıl dişiliği yaşarken ömrünü erkek olarak tamamlar. -tam bir kabus-.

İnsanlarda da hermafrodit bireyler bulunur. 8 binde bir insanın hermafrodit olma olasılığı var. Bu nasıl oluyor?

Embriyonik süreçte, yani anne rahmindeyken hepimizde hem dişi organ hem de erkek organ öncülleri var. Eğer cinsiyeti belirleyen kromozomlar XX ise bireyde testisleri oluşturan öncül kanal körelir, yumurtalığı oluşturan öncül kanal gelişir, böylelikle bebek dişi doğar. Eğer bu eşeyi belirleyen kromozomlar XY ise tam tersi yumurtalıkların öncüsü kanal körelir, testisleri oluşturan öncül kanal gelişir ve bebek erkek olarak doğar. Ama durum her zaman böyle olacak değil. Bir bireyde her iki organ da gelişebilir bu insanlara hermafrodit insanlar denir. Bir çok avrupa ülkesinde, Kanada ve Avustralya’da bu cinsiyeti belirsiz kimlik ve pasaport verilirken bizde hala bu bireyler görmezden geliniyor ve aile ne isterse ona göre kimlik alınıyor. Tabi ki bu kimlik genellikle mavi renkli oluyor.

1976 yılı Hürriyet gazetesindeki bir habere göre, Antalya’nın Akyarı köyünde 100’e yakın çift cinsiyetli insanın ortaya çıktığı söyleniyor. Haberde köylülerin derdini kimseye açamadığı ve mutsuz olduğu ifade edilirken, çevre köylerin bu köye taktıkları ismin “Şeytanlı Köyü” olduğu yazıyor.

Günümüzde hermafrodit insanların hala dışlanması söz konusu. Hermafrodit bireyler hor görülüyor, dalga geçiliyor ve işe alınmıyor. Aileleri tarafından genellikle erkek olmaya zorlanıyor ve bunun için daha küçükken yani aileleri çocukları hakkında söz sahibi iken çeşitli vajina kapatma ameliyatlarına alınıyorlar. Bu yüzden ileride hem fizyolojik hem de psikolojik sorunlarla karşılaşabiliyorlar.

Ergenlik döneminin atlatılmasıyla kimileri kendini erkek, kimileri kadın olarak görüyor, kimileri ise her iki halinden de memnun.

Bırakın insanlar farklılıklarıyla var olsunlar özgürce yaşayabilsinler. Kimse size benzemek zorunda değil. Ki 8 binde bir olasılık hiç de azımsanmayacak bir olasılık aslında. Hermafrodit bireyler, özgürce kendilerini ifade edebilmeliler.

Gelecek yazımda hermafrodit kavramının mitolojik hikâyeleri ve bir kadın nasıl olur da bir baba olmadan geçmişte ve günümüzde çocuk ve hatta erkek çocuk doğurur (Tahmininiz doğrudur.) Bunlardan bahsedeceğim. Heyecan dorukta.

Hermafroditler ne istiyorsanız öyle kalın, sağlıcakla kalın....