8 Kasım’a 1 aydan az süre kaldı. 8 Kasım yaklaştıkça Cumhuriyet Halk Partisi’ndeki kongre esintileri yavaş yavaş rüzgârlara dönüyor. Önce mahallelerde delegeler, sonra ilçe başkanları, ilçelerin ardından il başkanı, en son da genel merkez yöneticileri ve genel başkan belli olacak.

Peki, bu süreç nasıl geçecek? Fikrim, bu kongre ve kurultay sürecinin öncekilere kıyasla daha yumuşak geçeceği yönünde. Çünkü yerel seçimlerden yeni çıkıldı ve başarılı bir seçim geçirildi. Ortada henüz ‘kavga’ çıkarabilecek bir koltuk yok ve aynı zamanda güçlü bir genel merkez var.

***

Gerek CHP’liler, gerekse kongreleri, seçimleri yakından takip edenler, tüzükte yer alan kadın ve genç kotasının nasıl doldurulduğunu biliyordur. Kadınlar ve gençler, mesela milletvekili seçimlerinde seçilemeyecek yerlerden, son sıralardan aday gösterilirler. Konuyu İzmir için ele alırsak, buna ‘mecburlardı’ diyebiliriz. Çünkü İzmir siyasetinin yaş ortalaması çok yüksek. Yaşça kendisinden küçük olan herkesi genç kategorisine koyan bu siyasi akıl yüzünden genç siyasetçiler önemli görevler alamadı. Örneğin; genç diye bahsedilen CHP İzmir İl Başkanı 42 yaşında.

Bu durumu hep şuna benzetiyorum: İzmir Bornova doğumlu olan Fenerbahçeli Semih Şentürk (Hani şu Euro 2008’de Hırvatistan’a son dakikada gol atan) 19 yaşındayken ‘Genç Semih’ diye piyasaya çıkmıştı. Daha sonra neredeyse futbol kariyeri bitene kadar ‘Genç Semih’ diye anıldı. Semih 27 yaşındayken bile maçı anlatan spiker ‘Genç Semih’ diyordu. Aslında kısmen doğruydu çünkü Türkiye liglerinde futbolcuların yaş ortalaması yüksekti. Ama tabi ki de genç değildi.

Artık İzmir için bambaşka bir süreç başladı. Birçok ilçenin belediye başkanı değiştiği gibi İzmir’in büyükşehir belediye başkanı da 15 yıl sonra değişti. 15 yıldır İzmir’i hem kamusal alanda hem de siyasi alanda yönetenler, siyasi arenadan kısmen de olsa silindi. Etkileri azaldı. O yüzden gençler (tüzükte yer alan, yaşı 30 ve daha aşağısı olan gençlerden bahsediyorum) bu kongrede çok daha şanslı. Çünkü değişimden kaynaklı, bu dönemde belediye başkan yardımcılıkları, meclis üyelikleri, şirket yöneticilikleri gibi önemli mevkilerde genç siyasetçiler var.

Bu değişimin genç siyasetçiler açısından ne kadar kıymetli olduğu aşikâr. Genç siyasetçilerin genel merkezde de görevler alması şaşırtıcı olmayacaktır.

***

İlçe kongrelerinde de bu dönem çok gürültü patırtı çıkmayacaktır. Sebebi ise yerel seçimlere daha 4,5 yıl olması. Ama birçok ilçede değişim bekliyorum. Nedeni ise; İzmir’de CHP’nin büyükşehirle birlikte 22 yeni belediye başkanı var. Bu durum ilçe örgütlerine de yansıyacaktır. Burada sadece ilçe başkanlığından belediye başkanlığına geçiş yaşanan ilçelerde büyük bir değişim beklemiyorum.

Çeşme gibi…

Çünkü aynı ekip ilçe örgütünde… Kişi değişse bile ekip değişmez.

Ayrıca ilçesindeki yeni belediye başkanı ile araları iyi olan, uyumlu çalışabilecek ilçe başkanlarının görevlerine devam edeceğini düşünüyorum.

Konak gibi…