Gizem TABAN/İZ GAZETE- İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızının; babasının kendisini henüz 6 yaşındayken 29 yaşındaki bir tarikat mensubu ile imam nikahı kıyarak evlendirmesi ve yıllarca cinsel istismara maruz bırakılmasına tepkiler sürüyor. Türkiye gündemini sarsan olayla ilgili bir tepki de İzmir’den geldi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Örgütü, konuya ilişkin bir basın açıklaması yaptı. İl Başkanlığı binasında yapılan basın açıklamasını CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel okurken açıklamaya; il yöneticileri, ilçe başkanları, kadın kolları ve gençlik kolları yöneticileri de katıldı.

‘SANA AİLEYİ TESLİM ETMİŞLER…’

Türkiye’yi sarsan olayla ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık’a istifa çağrısı yapan CHP’li Yücel, “Kendi sorumluluklarını yerine getirmeyen, bir anlamda suçu bilen ve fakat susan ve suçluları en 2 yıldır koruyan Aileden Sorumlu, Sorumsuz Bakanın, ‘Çocuk İstismarı siyasetin konusu değildir. Bunlar son derece insani ve her zeminde, her toplumda karşılaşılabilecek meselelerdir’ demesine ne diyeceğiz. Sana aileyi teslim etmişler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı yapmışlar, sen ‘Çocuk İstismarı insanidir, siyasi yönü yoktur’ diyorsun.  Yazıklar olsun! Aile Bakanının o koltuğu, o makamı bu saatten sonra; 1 gün gün bile işgal etmesi, Türk Milletine hakarettir. Anne babalara hakarettir. Çocuklarımıza ve Türk toplumuna hakarettir” dedi.

‘SORUYORUZ: KİMLERİ KORUDUNUZ?’

AKP hükümetinin bakanlarına sert çıkan Yücel, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Peki, çocuk 14 yaşındayken durumu fark edip, savcılığa bildiren doktorun şikayetinin nasıl örtbas edildiğini, o savcının neden olayın takipçisi olmadığını araştırmayan, AKP iktidarının bakanlarının, olayın mağdurunu değil de faillerini koruma çabasına ne demeli? Ya da yasaların kendisine verdiği yetkileri kullanarak bu sistematik tecavüze, işkenceye sebep olanları soruşturup, suçluları bulup, yakalayıp adalete teslim etmeyen, mafya ve çete liderleriyle fotoğraf çektirmekle meşgul, İçişleri Bakanına, ne demeli? Soruyoruz! 6 yaşındaki yavrunun hakkını, hukukunu, hayatını, çocukluğunu, bedenini ve geleceğini korumadığınıza göre, Kimi, Kimleri korudunuz?  Bunca yıl bu olayın üstünü örtüp, 6 yaşındaki masum bir kız çocuğunun bedeni ve hayatı üzerinden, siyaset ve ticaret devşiren, dinimizi lekeleyen sahte hocalara, uğurlarına İstanbul Sözleşmesini kaldırdığınız sapkın tarikat mensuplarına mı yaranmaya çalıştınız? Aile Bakanı’nın, o tarikatın kapısını kırıp orada benzer durumda olan bütün çocuklarımızı devlet korumasına almaması, kolluk kuvvetlerinin ve Savcılığın, din ve tarikat kisvesi altında çocuklarımızın mal gibi alınıp satılmasına karşı, şimdiye kadar çoktan operasyon yapıp olayın tüm sorumlularını yargı önüne çıkarmamaları ne adalete ne de insaniyete sığar.”

‘DEVLETİ YÖNETENLERİN ACZİYETİ…’

“Buradan siyasi iktidara bir kez daha soruyoruz” diyen Yücel, “Burada mağdur, geleceği çalınan, cinsel saldırıya uğrayan, iğrenç sapkınlıklara maruz kalan, şikayetinin, başvurularının üzeri örtülen masum bir çocuktur. Siz, kirli ve çarpık çıkar ilişkilerinizle, dinimizi sapkınlıklarına kalkan olarak kullananları korumaya, kollamaya devam mı edeceksiniz? Yoksa anayasamızda ve yasalarımızda ve taraf olduğumuz evrensel sözleşmelerle korunan ve sorumluluğu, hükümet edenlere ait olan bu masum yavrularımızdan yana mı olacaksınız? Bilin ki ne aile bakanınız ne adalet Bakanınız ne içişleri bakanınız ne de sarayın tek adamı, şu ana kadar masumdan, haklıdan, mağdurdan yana gözükmedi! Olayın failleri hala tutuksuz yargılanıyor. Toplumda böyle ses getiren, infial uyandıran, vicdanları yaralayan bir olaya rağmen olayın failleri, işbirlikçileri hala tutuksuz yargılanıyor. Bu insanlık dışı olayda, dini alet edip, 6 yaşındaki minik yavruya tecavüz edenler lekelenmesin diye ses çıkartmıyor olabilir ama bu sessizlikle birlikte, adalet duygusu ve insanlık onuru lekeleniyor.  Bu halk, çocuklarını koruyamayan, kendilerine yakın olan vakıflarda, yurtlarda, tarikatlarda tecavüze, istismara ve şiddete maruz kalan evlatlarımızı; ‘Bir kereden bir şey olmaz’, ‘Tek seferlik münferit bir olay’, ‘Abartılıyor’, ‘Çocuk küçük ama kemik yaşı büyükmüş’ gibi iğrenç bahanelerle unutturmaya ve olağanlaştırmaya çalışan iktidardan ve bu yobaz zihniyetten artık bıktı. AKP döneminde palazlanan ve devletin tüm kurumlarına sızan karanlık zihniyetler, ‘6 yaşında çocukla nikâh kıyılabilir’ fetvası veren zalimlerden çekinenler, hâlâ net bir tavır ortaya koyamıyorlar.  Yok bilmem ne ağa cemaati, yok bilmem ne hoca tarikatı! Bizzat ebeveynlerinin rızasıyla, 29 yaşındaki sapkınla nikâhlanan ve yıllarca istismara maruz kalan 6 yaşındaki çocuğun dramını da yine devleti yönetenlerin acziyeti ve basiretsizliği yaşatmıştır” açıklamalarında bulundu.

‘TEPKİMİZ, ÖFKEMİZ BİTMEYECEK’

Yücel ayrıca, “Çocuklarını istismardan koruyamayan, gençlerinin uyuşturucu bataklığında yok olmasını izleyen siyasi anlayış iktidar olamaz, devleti yönetemez. Önce bu ülkenin duyarlı vatandaşları ve Cumhuriyet Halk Partililer olarak en büyük emeğimiz, çocuklarımızın ve gençlerimizin üzerine olacak. Başta, yaşanan bu rezalet olmak üzere, masum yavrularımıza uzanan her kirli elin sahibini ve o elleri temizlemeye çalışan siyasilerin kimliklerini ifşa etmeye, hesap sormaya ve hak ettikleri cezaları almaları için, olayı gündemde tutmaya devam edeceğimizden, kimsenin şüphesi olmasın. Bu olayın takibi ve faillerin hak ettikleri cezayı almaları için, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Adalet Bakanlığı önüne kadar yaptığı yürüyüşteki kararlılığa sahibiz. Son olarak belirtmek isterim ki; bu olayda suçlular hak ettikleri cezayı alıncaya, dinimizi kendisine kalkan yaparak, sapkınlık yapan gafillerin elinden, tüm çocuklarımızı kurtarıncaya kadar da bu tepkimiz, bu öfkemiz ve mücadelemiz bitmeyecek “ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi