Cengiz Aldemir/ANKARA - Son günlerde uyuşturucu kaçakçılığı ve uyuşturucunun yaygın kullanımının en önemli sorunlardan biri halini geldiğini belirten CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, uyuşturucu kaçakçılığı rotalarında Türkiye limanlarının adının geçtiğine vurgu yaparak, "Bu nokta itibariyle, limanlarımızın güvenliği ve limanlardan geçen uyuşturucu ticareti tartışma konusu haline gelmiştir. Ülkemizin önemli güvenlik noktaları olan ve adı sadece sanayi ve ticaret alanında taşımacılık ve lojistik konusunda anılması gereken limanlarımızın bugün karşı karşıya bırakıldığı durumun araştırılması ve limanlarda alınacak önlemlerin tespit edilmesi zorunluluk haline gelmiştir" dedi.

UYUŞTURUCU GÜVENLİK SORUNU

Konuyu meclis gündemine taşıyan Serter, uyuşturucu kullanımı ve uyuşturucu kaçakçılığının uluslararası güvenlik sorunu haline geldiğini belirterek, "Son günlerde uyuşturucu kaçakçılığına ilişkin yapılan açıklamalar göstermiştir ki, Türkiye’nin uluslararası uyuşturucu trafiğinin rotalarından biri haline geldiğini göstermektedir. Dolayısıyla uyuşturucu kaçakçılığı ve kullanımı Türkiye için de bir ulusal mesele haline gelmiştir" uyarısında bulundu.

LİMAN GÜVENLİK SİSTEMLERİ ARAŞTIRILMALI

Ülke limanlarının adının uyuşturucu operasyonlarında sıkça dile getirildiğini, vurgulayan Serter, "Öte yandan, son günlerde uyuşturucu trafiğine dair yapılan açıklamalarda, Haziran 2020’de, Kolombiya’dan İzmir limanına gönderilmek üzere olan 4 ton 900 kilo kokainle ilgili bilgiler yer almaktadır. 8333 km deniz sahiline sahip Türkiye’nin en güvenli sınır kapılarının başında gelmesi gereken limanlarımızın uyuşturucu ticaretinde isminin geçiyor olması başlı başına araştırılması gereken bir husustur.

Ayrıca, jeopolitik ve stratejik olarak büyük öneme sahip bir noktada olan Türkiye’nin, bütün limanlarının güvenlik sistemlerinin araştırılmasının bir gereklilik olduğu da ortadadır" ifadelerini kullandı.

ÜLKE PRESTİJ KAYBEDİYOR

Uluslararası kuruluşların, yasa dışı uyuşturucu kaçakçılığı noktasında Türkiye’nin önemli bir yol olarak adlandırılan rota içerisinde bulunduğunu ve transit ülke olduğuna dair açıklamalar yaptığını anımsatan CHP'li Serter, ticarette ve sanayide önemli şehir limanlarına sahip olan Türkiye'nin söz konusu limanları hakkında soru işaretleri oluştuğunu ve uluslararası arenada da ülkenin prestij kaybedeceği uyarısında bulundu.

UYUŞTURUCU TÜRKİYE İÇİN

Önergesinde uyuşturucu kullanımı konusunda da uyarılarda bulunan Serter, "Uyuşturucu kullanımı ülkemizin gençleri arasında yaygınlaşmış ve gençlerimizin beden ve ruh sağlığının ciddi anlamda kötüye gitmesine sebep olmaya başlamıştır. Bununla beraber, uyuşturucu kullanımı yaşı da ülkemizde gün geçtikçe düşmektedir. Bu bağlamda, uyuşturucu kullanımı Türkiye için de bir iç güvenlik ve asayiş sorunu olmakla beraber ciddi ekonomik ve sosyal etkisi olan da bir sorun halindedir" dedi.

KONU ARAŞTIRILMALI

İllegal uyuşturucu kaçakçılığı ticareti ve kullanımının araştırılmasını isteyen Serter, Kolombiya’dan gönderilmek üzere olan 4 ton 900 kilo kokainle ilgili bilgilerin yer aldığı bu ticarette adı geçen İzmir limanı başta olmak üzere tüm limanların bugün görebileceği zararların ele alınması, ticaret ve sanayi alanlarında prestij kaybedilmemesi anlamında ele alınabilecek tedbirlerin konuşulması, var olan sorunların çözülmesi için Araştırma önergesi verdi.

Editör: Haber Merkezi