Gizem TABAN/İZ GAZETE- Akaryakıta gelen fahiş zamların ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nde (UKOME) geçtiğimiz aylarda yüzde 38’lik ulaşım zammı önerisi oyçokluğu ile kabul edilmişti. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) İzmir 3. Bölge Müdürlüğü tarafından yürütmenin durdurulması ve kararın iptali için açılan dava sonucunda İzmir 6. İdare Mahkemesi zam kararını iptal etti. İBB’nin karar itiraz ettiği belirtilirken TCDD Bölge Müdürlüğü’nden yeni bir hamle geldi. TCDD, UKOME Genel Kurulu’na katılıp ulaşım zammı için lehte oy kullanan ilçe belediye başkanları veya temsilcileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

SAVCILIĞA BAŞVURU

Edinilen bilgilere göre TCDD tarafından Savcılığa yapılan başvuruda; “UKOME Genel Kurulu'nda Büyükşehir Belediyeleri Koordinasyon Merkezleri Yönetmeliği’nin ilgili maddesi ve hükmüne aykırı şekilde teknik kurula sevk edilmeden direkt olarak oylandığı ve İzmir 6. İdare Mahkemesi'nin yargı kararına rağmen UKOME toplantısında oylamaya katılmaması gereken ilçe belediye yetkililerinin Büyükşehir Belediye Başkanlığınca toplantıya katılımı sağlanıp oy kullandırıldığı ifade edildi. Dilekçede ayrıca, TCDD'nin muhalefet şerhine rağmen gündem maddesinin oy çokluğu ile kabul edildiği belirtildi. Başvuruda, sorumluların tespit edilip haklarında TCK'nın ilgili maddesi uyarınca işlem yapılması talep edildi.”

YHT DE ZAMLANDI

TCDD, maliyet giderlerinin artışından dolayı ulaşıma zam kararı alan İBB’yi eleştirirken ilginç bir gelişme yaşandı. Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferleri yüzde 30 daha zamlandı. Bu, YHT’ye yılbaşından beri dördüncü zam oldu. İBB Meclisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Avukat Murat Aydın, söz konusu tartışmalara ilişkin İz Gazete’ye değerlendirmelerde bulundu.

‘SİYASETE ÇEKMEK İSTİYORLAR’

TCDD İzmir Bölge Müdürü Yaşar Tangül’ün siyasi kariyer yapma peşinde olduğunu belirten İBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, “Sayın Bölge Müdürü, yerel siyasetin ve siyasetin içerisine girmeyi, devletin kendisine verdiği göreve tercih etmiş durumda. Daha önce bu şehrin seçilmiş Büyükşehir Belediye Başkanı’na yönelik saygısızca bir açıklaması olduğunu biliyoruz. Şimdi de bununla karşı karşıyayız. Elbette herkes, bir haksızlığa uğradığını düşünüyorsa yetkili mercilere başvurabilir ama ilçe belediye başkanlarının UKOME toplantısına katılımlarının doğru olup olmadığına ilişkin hukuki bir tartışmayı siyasi bir tartışmaya çekmeye çalışıyorlar. Oy kullanma hakları vardır ya da yoktur, bu hukuki tartışmayı yaparız ama bizim muhatabımız Sayın Bölge Müdürü değil! Haksızlığa uğradıklarını düşünüyorlarsa şikâyet de edebilirler. Bu şehrin belediye başkanları, kendilerine, hukuk önünde her türlü cevabı verirler. Burada yapılan bir suç teşkil etmediğini suç duyurusunda bulunanlar da biliyorlar. Savcılık da bu tespiti yapacaktır zaten…” diye konuştu.

‘BURADAN SUÇ ÇIKMAZ’

TCDD’nin hamlesi için “Amaç hukuk yoluna başvurmak değil bir siyasi tartışmaya yol açabilmek” ifadelerini kullanan CHP’li Aydıın, “İlçeleri ilgilendiren konularda ilçe belediye başkanları UKOME toplantılarına katılır. Burada tartışılan; konu metropol içerisindeki ulaşım konusunda karar alacak olan UKOME’nin toplantılarına ilçe belediye başkanlarının katılım hakkı olup olmadığı yönündedir. Biz hakkı olduğunu söylüyoruz. Olmadığı sonucuna varanların da buradan bir suç çıkmayacağını, bunun bir ceza tartışması olmadığını çok iyi biliyorlar. Kendisini hukuktan koparmış bürokratlar, bugünkü siyasi iktidara güvenerek bu tür tavırlar gösteriyorlarsa büyük yanılgı içerisindeler. Dayandıkları güç, bir gün iktidarı kaybettiğinde ortada kalırlar” açıklamalarında bulundu.

‘KİMSENİN HADDİ DEĞİL’

YHT’ye yüzde 30 oranında zam yapılmasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Aydın, “YHT’yi işleten TCDD’nin de maliyetleri artıyor. Ve bu maliyetleri karşılayabilmek için fiyatlarına zam yapıyor. Burada sorun; ne İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı zamdır ne TCDD’nin yaptığı zamdır. Buradaki sorun bu ülkenin ekonomisini batıran siyasi iktidarın ekonomi politikalarıdır. Siyasi iktidar ülkenin ekonomisini batırdıktan sonra, kurumları, ‘Niye zam yapıyorsun?’ diye eleştiremez. Ancak şunu da belirtmek isterim; siz zam yaparken maliyetlerin artışından dolayı zam yapıyorsunuz, buna mecbur kaldınız, haklısınız ama Büyükşehir Belediyesi de aynı maliyetlerle karşı karşıyayken burada yapılan zamma dava açıp, yetmeyip bir de suç duyurusunda bulunuyorsanız sizin derdinizin üzüm yemek olmadığı, bu şehrin seçilmiş belediyesi ile siyasi bir kavga içine girdiğiniz açıkça ortadadır. Bu şehrin halkının oylarıyla seçilmiş belediye başkanlarını karşısına almak hiçbir bürokratın haddi değildir” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi