“Hayat futbola fena hâlde benzer. Futbol şahsi beceri gerektirir ama aslında toplu oynanan yani insanların bir tamilde oynadıkları bir oyundur. Hayat da öyle değil mi? İstediğin kadar yetenekli ol iyi bir takımın yoksa kaybedersin. Evet kaybedersin.”
Serdar Akar’ın yazıp yönettiği, 2000 yılında gösterime giren ‘Dar Alanda Kısa Paslaşmalar’ filminden akıllara kazınan bir replikti bu.Hayatta da, futbolda da, siyasette de ancak kolektif bir çalışmayla ve doğru bir ekiple kazanabilirsin.Bunu herkes hayatının her alanında yeterince tecrübe etmiştir.
*
Cumhuriyet Halk Partisi’nde yerel seçim galibiyeti sonrası kongre rüzgârı hafif bir meltem gibi esmeye başladı. Şimdiden birçok dedikodu yayılırken, komplo teorileri de aldı başını gidiyor. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ise kongrelerle ilgili ‘uyum’ kelimesinin altını çizdi ve özellikle büyükşehirlerde ‘uzlaşı adayı’ ile kongrelere gidilmeli dedi. Kendi partisinden de bir miktar eleştiri almasına rağmen bence genel başkanın geleceğe dair planları başka.‘Yetenekli’ başkanlara sahip olan Kemal Kılıçdaroğlu, her ildede iyi birer ‘takım’ kurmak istiyor.
Kaleciyle savunmanın, savunma ile orta sahanın, orta saha ile de hücumun uyumlu olması şart. Hatta savunma ve hücumun da uyumu şart. Çok yetenekli bir golcün olabilir, eğer kalecin kötü ise sen de kötüsün. Bu yüzdendir ki örgüt ile belediye başkanlarının uyum içerisinde çalışmasını ve yeni yol haritasının belirlenmesini istiyor Kemal Kılıçdaroğlu.
*
Gelelim İzmir’e… İzmir’de 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Cumhuriyet Halk Partisi’nin, Balçova’yı da sayarsak (Aday olarak belirlenen Mehmet Ali Çalkaya’nın adaylığının YSK tarafından iptali sonrası genel merkezin eşini aday göstermesinden kaynaklı bunu belirtiyorum), 21 ilçede yeni belediye başkanları var. Uyumun ve uzlaşının önemini sık sık dile getiren Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylediklerinden ve elimizdeki donelerden şu sonuç çıkabilir; birçok ilçede ilçe başkanları da değişecek. 
Aynı durum İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi İl Örgütü için de geçerli.  Aziz Kocaoğlu’ndan görevi devralan Tunç Soyer sonrası CHP İl Başkanı’nın da, yönetiminin de değişmesi kuvvetle muhtemel. 
Peki İzmir’de uzlaşı mümkün mü? Ben çok mümkün olduğunu düşünmüyorum. Ankara ve İstanbul’dan bir farkı var İzmir’in. Ankara ve İstanbul yeni kazanılmış iller. O yüzden il ve ilçe örgütlerinin başarısı yadsınamaz. Kısaca Canan Kaftancıoğlu’nun yeniden istemesi durumunda yeri sağlam. Ama İzmir’de zaten iktidar CHP’deydi. O yüzden hemen her ilçede çok fazla aday adayı çıktı. Sadece biri atandı.Bu sebeptendir ki İzmir’de küskünler ordusu var. Bu küskünler ‘uzlaşı adaya’ karşı çıkabilir. Ama sonucu değiştirebilirler mi? Ona da pek ihtimal vermiyorum. 
*
Bakalım Cumhuriyet Halk Partisi örgütleri yaklaşan kongreler sürecinde kendileri bir ligmiş gibi içerisindeki kliklerden birer takım çıkarıp içlerinde mi kapışacak, yoksa Türkiye siyasetini bir lig olarak görüp tek bir takım gibi mi hareket edecek? Göreceğiz…
ALKIŞLIYORUM

2 gün önce CHP’li 11 Büyükşehir Belediye Başkanı bir araya geldi. Başkanlar kendi aralarında bir whatsapp grubu da kurmuşlar ve her ay başka bir şehirde bir araya geleceklermiş. İlk buluşma İstanbul’da oldu. Konusu ise tarım ve mülteci politikaları olmuş. Hem bir araya gelmeleri hem de bu konular üzerine cesaretle gitmeleri harika. ALKIŞLIYORUM.

DAVET
Yarın 1 Eylül Dünya Barış Günü. İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından organize edilecek mitinge, barış ve kardeşlik sesimizin daha gür çıkması için herkesi davet edelim. Miting yarın 18:00’da Alsancak Gündoğdu Meydanı’nda.