Geride bıraktığımız hafta sonu gerçekleşen CHP Gençlik Kolları Kurultayında yönetime İzmir’den kimsenin girmemesi şaşırtıcı oldu. Ana kademe İzmirli gençleri sahipsiz mi bıraktı? Yoksa deneyimsiz ana kademe müdahil olamadı mı?

Önümüzdeki 36. Olağan Kurultaya gelelim… 3-4 Şubat’ta yapılacak kurultay sıkıştırılmış kongre süreçlerinin ardından çok da parti sorunları konuşulamadan ve kongrenin önündeki görevler ele alınamadan, üstelik Zeytin Dalı Harekatı’nın gölgesinde yapılacak.

Kurultaya İzmir hangi hazırlık ve önerilerle gidiyor? İçerik yok, sadece genel başkana açıklanan destek ve kimin İzmir’den parti meclisine gideceği tartışmaları var gündemde.

Geçen dönem genel başkan Kılıçdaroğlu’nu saymazsak PM’de ve MYK’da İzmir ağırlıktaydı. Erdal Aksünger, Kamil O. Sındır, Selin S. Böke, Zeynep Altıok MYK’daydı. Ayrıca Hakkı Akalın (liste delip girmişti ama geçen bir dönem boyunca görme ve tanışma fırsatı olmadı hiç!), Sevda E. Kılıç, Mustafa Moroğlu, Prof. Dr. Özkan Yıldız da PM’deydi. Malum, Böke bir süre önce MYK’dan ayrıldı ve şimdi de İlhan Cihaner’le deklarasyon yayınladı, birlikte davranıyor.

Bu kurultayda çok sayıda liste çıkacak ve PM seçimi liste savaşlarına sahne olacak. Büyük gruplar kadar küçük gruplar da anahtar liste çıkaracak. Delegasyonun yarısının aday olması bekleniyor.

Genel başkan Kılıçdaroğlu’nun listesiyle karşısına çıkacak İnce’nin listesi önemli. Ayrıca Cihaner’in listesi de kısmen etkili olacak. Kocasakal ve Eminağaoğlu’na sıcak bakacak sınırlı delege zaten İnce’ye yaklaşacaktır onlar imza toplayamayacağı için.

Kılıçdaroğlu bu kez İzmir’den yedi ismi listesine alır mı? Zor. Eleminasyona gidecek kanımca. Listeye girmeye yakın isimler Asuman Ali Güven, Mustafa Moroğlu, Tacettin Bayır, Prof. Dr. Özkan Yıldız. Aksünger’in yerine bu defa Teğmen Çelebi gelebilir uzmanlık alanı itibarıyla. O nedenle 7 Haziran 2015 için ön seçime girmemekle tarihi bir hata yapan Aksünger dışarıda kalabilir ya da PM’ye girer ama bu kez MYK’da yerini Çelebi’ye kaptırabilir. PM’de kalması sürpriz olmayacaktır. Mustafa Balbay’ın da genel başkanın listesinde olmasını sürpriz görmem. O olmayacak da kim olacak? Zaten sessizliği bunu gösteriyor. Tuncay Özkan da sessiz ama Balbay ile Özkan’dan birini alır Kılıçdaroğlu (ikinci dönemi olması, ön seçimle gelmesi Balbay’ın artısı) ve İzmir’den PM üyesi sayısını azaltırsa kadın sayısı da azalır. Nazik Işık birikimiyle muhtemel isimlerden. Hatice Tatlı ismini de not etmek gerek. Ancak birikimden başka faktörler öne çıkarsa şaşırmam.

İzmir basınında adı geçen isimleri hiç zikretmedim farkındaysanız; Ali Yiğit, Murat Bakan, Selin S. Böke, Zeynep Altıok… Yukarıdaki analizimde gönlümden geçenlerden çok zembereğinin nasıl çalıştığını bildiğimi düşündüğüm Kılıçdaroğlu’nun tercihlerini tahmin etmeye çalıştım.

Peki Muharrem İnce’nin listesinde İzmir’den kimler olabilir? Sürpriz olabilir mi? Olmaz, olmaz…

Kılıçdaroğlu genel başkanlığa devam ederse PM’nin İzmir kanadından kimleri alır bu kez MYK’ya? Bu sayı azalır, kendisi dışında dört değil en faz üç, hatta iki olacak gözüküyor bu kez. O iki üç kişi kim olur? Şu kadarını söyleyeyim; mevcuttan hiç olmayabilir, belki bir kişi.

Odatv’de kaleme aldığım son yazıda mealen şunu demiştim; “CHP oluşturacağı PM ve MYK ile son kozunu oynuyor.”

İşte bu yüzden çok sürprizli ve değişik bir PM ve MYK bekliyorum.

Hep birlikte 4 Şubat’ı bekleyip göreceğiz.

Bu arada genel başkan Kılıçdaroğlu kaybedebilir mi? Muharrem İnce bir fikriyat, yol haritası ve kadroyla gelseydi belki… Tek argümanı “genel başkanın cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olup yarışabilmesi”. Bu yeter mi? Yerel yönetimlerin gölgesinde ve aynı zamanda siyaset dışı saiklerle oluşturulan mevcut delegasyonla çok zor.