CHP nin kongre süreçleri bol tartışmalı, çekişmeli ve gruplaşmalı geçer. Özellikle yerelde iktidar oldukları için İzmir, bu durumdan nasibini fazlasıyla alır.

Geçmiş dönemde Aziz Kocaoğlu, başkanlık ağırlığını koymuş ve Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Deniz Yücel’i CHP İl Başkanlığına taşıma noktasında irade kullanmıştı. Sonrasında, bu kararından memnun kaldı mı, kalmadı mı ayrı konu!.. Ama Deniz Yücel yerel seçim döneminde Genel Merkeze karşı ağırlığını koyma konusunda hayli eleştiri aldı. Arkasında örgüt desteği olmadığı, hatta aday bile olmayacağı kulislerde şimdiden konuşuluyor.

Artık Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunda Tunç Soyer oturuyor, ilçe belediye başkanları da büyük ölçüde değişti. Yani, yakında açıklanması beklenen CHP nin kongre takvimi sürecinde kartlar yeniden karılacak.

İzmir CHP ye kadın il başkanı, neden olmasın?..

Daha delege seçimleri başlamadı ama kulisler şimdiden hareketli. İl Başkanlığı için konuşulan isimler arasında öne çıkan, Konak eski Belediye Başkanı Sema Pekdaş. Pek çok ilke imza atmış, başarılı bir kadın figürü. İzmir Barosu ilk kadın başkanı, Konak Belediyesi ilk kadın başkanı…

Son seçimde aday gösterilmedi ama duruşunu hiç bozmadı, Genel Merkezle ve seçilen tüm başkanlarla medeni ilişki kurdu. Kılıçdaroğlu’nu, Tunç Soyer’i ziyaret etti. ‘Önce CHP li olma’ ahlak ve disiplinini sergiledi.

Bilgi ve birimi yüksek, partiye katacak çok şeyi olan bir İzmir sevdalısı. Daha çok kadını partiye katacak, STK larla iş birliği yapacak birimi var.

O nedenle İzmir CHP kulislerinde Sema hanımın adı daha şimdiden yüksek sesle konuşulmaya başlandı. Tabii, burası CHP; liyakat bazen gruplaşmalar ve iç hesaplara kurban edilebiliyor. Ancak temennim o ki, İstanbul’da Canan Kaftancıoğlu örneğinde olduğu gibi örgütü derleyip toparlayacak ve partiyi İzmir’de daha ileriye taşıyacak aday üzerinde birleşilsin.

İzmir, CHP nin kalesi değil

1984 yerel seçimlerinden bu yana İzmir seçmeninin oy tercihini izleyen biri olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim, liberal kesim ağırlıktadır. Geçmişte Adalet Partisi sonrasında Anap ve DYP çizgisi ağırlıkta olmuştur. Uzunca zamandır merkez sol partiler yerel seçimleri kazanıyorsa bu, ‘öbürleri olmasın da bu olsun’ dendiği içindir. Öyle, ‘kale’ filan olduğundan değil!..

CHP ye ‘kerhen’ oy veren kitlenin CHP ile bütünleşmesi, barışması gerekiyor. Bu kongre döneminin İzmir’de böyle bir sonuca yol açması şart. Ve belki de bu, örgüte artık ‘kadın eli’ değmesinden geçiyor.