Böke, bilim insanlarından bir kurul kuracaklarını ve kamu yararını her şeyin önüne koyacaklarını vurgulayarak şunları dile getirdi:

“Üretimi dönüştüğümüzde herkes için iş, istihdam olacak. Umutsuzluğa yer yok. Ücretler herkes için yükselecek. Bugün dünyanın çalışanlar için en kötü çalışma koşullarından sahip en kötü 10 ülkeden birisi.

Rantçı zihniyet, doğayı katlederek Türkiye’yi iklim krizi ile karşı karşıya bırakmış durumda. Yeşil ve mavi dönüşümü gerçekleştireceğiz. Bu dönüşüm yarını beklemeyecek, iktidar gün olduğumuz başlayacak.

Yarının kalkınması güvencesini bugünden sağlayacağız. Bugün dünyada büyük değişimler oluyor. O değişimlerin ortadan çıkardığı riskleri kaldırıp fırsatları yakalayacağız. Dünya bir devrim eşiğinde. Üç sanayi devrimini ıskaladık. Bu sefer ıskalamayacağız, öncüsü olmaya geliyoruz.

Üretimimizin, ihraç ettiğimiz ürünlerin maalesef niteliği çok düşük. İhracatımızın kilogram başına getirisi 1.2 dolar. Almanya’da bu 3, Polonya’da iki katı. Hedefimiz belli, yeni bir bilim teknoloji anlayışı ile dijital çağın gerçekleri ile buluşturacağız. Bilim insanlarımız bilim, girişimlerimiz teknoloji.

Biz tüm toplum kesimlerinin teknolojiden kaynaklanacak yeni gelirde eşit paydaş olmasını sağlayacağız. Artık çevre dayanıklılık, ticaret için ön koşul vaziyette. En büyük pazarımız, AB bu yeşil dönüşüm için adım atıyor. AB, çok yakında sınırdan geçen ürünler yeşil dönüşüme uygun değilse vergi alacak.

Türkiye, yeşil dönüşüme geçmezse, o sınırda 3 milyar euro ödüyor olacak. Yeni bir kamucu anlayışla geliyoruz. Her şeyin önüne kamu yararını koyacağız. Verimliliği hedefleyeceğiz. Yeşil dönüşümü hedefleyeceğiz. Teknoloji de eşit erişimi hedefleyeceğiz.

Yeteneklere, insanına üreticisinin kapasitesine üretim yapan bir kamucu anlayışla geliyoruz. Özeti ne derseniz. Kamunun hem üreticisi hem destekçisi kuralları belirleyen demokratik ortağı olacak.

Güvenceli kaliteli işler, teknolojik dönüşüm ve yeşil dönüşüm yapmak. Kamunun vereceği tüm destekler bu üç önceliği hedefleyecekler. Etkileri analiz edilecek. Biz bağımsız olarak tüm politikalarımızı etki analizi yapacak bir kurulu kuracağız. Bilim insanları bize o kurullarda hangi politikaların etkili olduğunu açık bir şekilde anlayacaklar. İşsizlik işte böyle bitecek.

“BARIŞ İMZACILARI YENİDEN ÜNİVERSİTELERLE BULUŞTURACAĞIZ”

YÖK’ü kaldıracağız. Boğaziçi’ni ve tüm üniversitelerini hep birlikte özgürleştireceğiz. Barış imzacı akademisyenlerini yeniden üniversitelerle buluşturacağız. Gayrimenkul ile yurttaşlık verilen değil bilim ve teknoloji ile yeteneği olduğu için Bilim Vizesi vereceğiz”

Editör: Haber Merkezi