Dikkatli izgazete okurları anımsayacaktır; bir önceki yazımın son paragrafı “Bir başka 9 Eylül” ara başlığı altında şöyleydi:

“9 Eylül’ün başka bir anlamı da vardı; görkemli kurtuluş kutlamalarının arasında CHP’nin 94. Kuruluş yıldönümü de kutlandı. O kutlamada önemli ayrıntılar yaşandı. Asuman Ali Güven’le kutlanan ikinci kuruluş yıldönümü etkinliğindeki önemli satır aralarına girmek için bu yazının sınırlarını zorlamak istemiyorum. O da gelecek yazıya…”

Evet, bu yazıda CHP’nin 94. Kuruluş yıldönümüne, CHP İzmir İl Başkanlığı’nın izlencesine götürmek istiyorum siz okurlarımı.

İKİNCİ KEZ GÜVEN’LE

CHP İzmir, CHP’nin bir önceki 93. kuruluş yıldönümünü de İl Başkanı Alaattin Yüksel’in istifasıyla göreve gelen Asuman Ali Güven’le İzmir Sanat’taki Dr. Alev Coşkun konferansıyla kutlamıştı. Bu kez Havagazı’ndaki nezih ortamda Güven, ikinci kez kutlamalara ev sahipliği yaptı. Açıkhavadaki kutlamada müzik, 94. Yıl pastası ve kokteyl ortamında oldukça kalabalık bir partili kitlesi bir araya geldi.

CHP İzmir’in 94. Yıl kutlamasına ilgide kuşkusuz delege seçimleri sathı mailine girilmiş olmasının ve ayrıca Başbakan Yıldırım’ın İzmir’deki İZBAN açılışını 9 Eylül arifesine getirerek yarattığı gerginliğin de etkisi vardı. Ancak her ne olursa olsun, güzel bir ambiyansta partililerin bir araya gelmesini sağlayan Güven takdir aldı.

KULAK VERİLEN VE ALKIŞLANAN KONUŞMA

CHP İl Başkanı Güven’in yine oldukça takdir aldığı bir ayrıntıdan söz etmeden olmaz. Güven, önemli konuşmalarını, basın açıklamalarını metin üzerinden yapardı. Bu kez irticalen, bir metne bakmadan konuştu. Hem içeriği hem de tonuyla ve akışıyla mükemmel bir konuşma çıktı ortaya. Güven’in konuşma sonunda aldığı alkışlar da tabloyu teyit etti. Bu ajitatif konuşmada tarih de vardı, Selçuk’taki provokasyona gönderme de vardı, başlayacak delege seçimlerine dönük mesajlar da.

GÜNEYDOĞU’DAN ONUR KONUKLARI

CHP İzmir’in 94. Kuruluş yıldönümünden bir ayrıntı daha; Güven, onur konuğu olarak CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın, Siirt İl Başkanı Nevaf Bilek ve Hakkari İl Başkanı Aytekin Karahanlı’yı davet etmişti. İzlencenin sonlarına doğru mevkidaşlarını sahneye davet ederek partililere tanıttı. Bu bir kucaklaşma tablosuydu, batıdan güneydoğuya giden bir mesajdı. Güven, sahneden CHP Diyarbakır İl Kongresine de gideceğini ilan etti.

CHP Siirt İl Başkanı Nevaf Bilek’le karşılaştığımda çok eski günlere, 1988-1990 arasına gittim. Bilek’lerle o zaman askerliğimi yaptığım Siirt’te tanışmıştım. Nevaf Bilek’in ağabeyi Dr. Ekrem Bilek o zaman diliminde, 1989’da SHP’den Siirt Belediye Başkanı seçilmişti. Yıllar geçecek, Dr. Bilek 2002 genel seçimlerinde CHP’den Siirt Milletvekili seçilecek; ne var ki Deniz Baykal-RTE uzlaşması sonucunda yenilenen Siirt seçimleri sonucunda Ak Parti bu kez 2-0 yaptığı için kenara çekilecekti.

CHP DAYANIŞMAYI YÜKSELTMELİ

Güven’in yaptığını, yapmak istediğini Trakya, Ege ve Akdeniz’deki CHP örgütleri, CHP’li yerel yönetimler hızlandırarak yapmalı… Doğu, Güneydoğu, Orta Anadolu, İç Karadeniz, İç Ege ve İç Akdeniz’e başka nasıl açılacak CHP? CHP’nin oy alamadığı coğrafyalarla sistematik bir dayanışma kurması şart. İzmir’e de bu konuda çok iş düşüyor. İzmir Büyükşehir ve ilçe belediyeleri, önümüzdeki 2019 seçimlerine kadar yabancı ülkelerdeki bütün kardeş belediyelerle ilişkilerini ülkemizin geçtiği olağanüstü dönemden dolayı askıya almalı, saydığım bölgelerde partnerler edinmeli. Türkiye’nin “Atatürk Türkiyesi” olarak kalması isteniyorsa elini taşın altına koyacak herkes. Başka çaresi yok.