Chp'nin İYİ hareketi ve 15 İYİ yürekli vekili ile Türkiye'de oyunu kimin başlattığını ve kimin bitirdiğini dosta düşmana yeniden hatırlattı...

Cumhuriyet Halk Partisi, Cumurbaşkanı Sayın Erdoğan'ın Milletvekili olmasının önünü açarak; Akp Genel Başkanının önce Milletvekili olmasını, sonra Başbakan olmasını ve dolayısıyla hükümet kurmasnı sağlamıştı.

Akp iktidarının ilk adımını Chp'ye borçludur.

Chp' demokrasiye olan borcunu ödeyerek 16 senelik Akp iktidarının önünü açmıştır...

O dönemde neler yaşanmıştı;

Akp'nin kurulmasının ardından 2002’de Anayasa Mahkemesi, Erdoğan’ın Tck’nın 312. maddesinden mahkum olduğu gerekçesiyle “Milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olmadığını” belirterek parti kurucusu olamayacağını hükme bağlamıştı. Ysk da Anayasa’nın Milletvekili seçilme yeterliliğini düzenleyen 76. maddesinde yer alan “ideolojik ve anarşik eylemlere katılma” hükmünü gerekçe göstererek Erdoğan’ın adaylığını kabul etmedi.

Akp anayasa değişiklik teklifinde, Anayasa’nın milletvekili seçilme yeterliliğini düzenleyen 76. maddesinde yer alan “ideolojik veya anarşik eylemlere” ifadesi ile “affa uğramış olsalar bile” tabiri çıkarılarak yerine, “terör eylemi” tanımlamasının getirilmesi öngörüldü. Anayasa’nın 78. maddesinde öngörülen değişiklik ile de Erdoğan için ara seçim yolu açılması hükme bağlandı.

13 Aralık 2002’de TBMM’de Akp ve Chp’nin oylarıyla anayasa değişiklik teklifi kabul edildi. 19 Aralık 2002’de ise dönemin Cumhurbaşkanı Sezer, düzenlemeyi veto ederek TBMM’ye iade etti. Chp parti grubu 20 Aralık’ta, vetoya rağmen Anayasa değişikliğine desteğini sonuna kadar sürdürme kararı aldı. Meclis, Chp'nin desteğiyle Anayasa’nın öngördüğü üçte iki çoğunluğun (367) üzerinde 437 oyla 26 Aralık’ta teklifi aynen benimsedi. Meclis’in aynen gönderdiği Anayasa değişikliğini 31 Aralık‘ta Sezer onaylamak durumunda kaldı. 

9 Mart 2003’te tekrarlanan Siirt seçimlerinde, Akp’li Mervan Gül, Erdoğan’ın seçilmesine olanak sağlamak amacıyla adaylıktan çekildi. Tekrarlanan seçimde Akp Genel Başkanı Erdoğan milletvekili seçildi.

Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan o dönem Milletvekili seçildi, Başbakan Abdullah Gül görevi Erdoğan'a devretti ve Erdoğan hükümetini kurarak 16 senelik iktidarının ilk adımını atmış oldu...

Sayın Erdoğan bunu her nekadar kabul etmese de 16 senelik Akp iktidarının önünü Chp açmıştır...

Chp aslında Akp iktidarının önünü değil demokrasinin önünü açmıştır...

Alınan ani erken seçim kararının ardından Chp yine demokrasiye olan borcunu ödüyor...

15 fedakar milletvekili ile yine demokrasinin önünü açıyor...

Ancak bu defa bu iş, Akp hükümetinin pek menfaatine gözükmüyor.

Kim bilir belkide, Chp demokrasiye olan borcunu öderken kurulmasına vesile olduğu hükümet'in, yine demokrasiye borcunu ödemesiyle gidişine vesile oluyordur.                                                      Yaşadığımız süreç gerçekten çok tarihsel...

İzleyip göreceğiz.

Umut ve demokrasi ile...