Bildiğiniz gibi, chia tohumu tüketimi bütün dünyada giderek yaygınlaşıyor. Mexico ve Guatemala'da yetişen chia tohumunun tarihi Aztek uygarlığına dayanıyor Aztek ve Maya'lılar chia tohumlarını enerji ve dayanıklılıklarını arttırmak için kullanırlarmış. Yerliler arasında ‘’spor gıdası’’ olarak da adlandırılan chia tohumları, savaşa giderken veya müsabakaya katılırken jel olarak tüketilirmiş.

İşte pek çok büyük süpermarket ve aktarda bulabileceğiniz chia tohumlarını tüketmenin faydaları:

-Chia tohumları harika bir protein kaynağıdır ve kolesterol içermez. 28 gramında 4.4 gram protein vardır, günlük ihtiyaç kişiye göre değişse de bu miktar neredeyse %15'ini karşılar. Yüksek protein alımı, yemekten sonra tokluk artışı ve besin alımında azalma ile ilişkilendirilmiştir.

-Ayrıca gluten içermezler, bu yüzden glutene toleranslı kişilerce rahatlıkla tüketilebilir.

-Chia tohumu kalsiyum içeriği diş ve kemik sağlığınız için önemlidir ve osteoporozu önler. .Süte oranla yüksek miktarda kalsiyum içerir.

-Manganez sıkça bilinen bir besin olmasa da, sağlığımız için önemlidir: kemiklere iyi gelir ve vücudun biyotin ve tiamin gibi besinleri kullanmasına yardımcı olur. 28 gramlık chia tohumunda günlük manganez ihtiyacınızın %30'u vardır.

-Chia tohumlarının kendine özgü özelliklerinden biri, kalp açısından sağlıklı omega-3 yağ asitlerinin yüksek içeriğidir. Chia tohumlarındaki yağların yaklaşık % 75’i omega-3 yağ, % 20’sinde omega-6 yağ asitleri bulunur. Chia tohumları aslında en iyi bilinen bitki esaslı omega-3 yağ asitleri kaynağıdır ve hatta keten tohumlarından daha iyidir. Bununla birlikte, chia tohumlarındaki omega-3 yağ asitleri (ALA) balıklar ya da balık yağı (EPA ve DHA) ‘da olduğu kadar güçlü değildir. Bu yüzden emilimi balık gibi hayvansal kaynaklardan daha azdır.

-Antioksidan kapasitesi yüksektir. Bu sayede hücrelerdeki moleküllere zarar verebilecek ve yaşlanmaya ve kanser gibi hastalıklara katkıda bulunan serbest radikaller üretimiyle savaşmaktadırlar.

-Chia tohumunun besin profiline baktığımızda, 30 gramda 12 gram “karbonhidrat” içerdiğini görürsünüz. Ancak bu gramlardan 11’i liftir ve bu lif vücut tarafından sindirilememektedir. Lif kan şekeri seviyesini yükseltmez ve bu nedenle karbonhidrat olarak sayılmamalıdır. Bu chia’yı düşük karbonhidrat dostu bir gıda yapar.

-Lifleri kendi ağırlığının 10-12 misline kadar Suyu emen bir bitki olan chia, sıvı ile temas ettiğinde jelimsi bir kıvam alıyor. Bu yüzden tüketirken bol su içmeniz ve yemeklerinizin kıvamını arttıracağı için ilave su eklemeniz gerekir.

ARAŞTIRMALAR NE DİYOR?

-Yapılan araştırma dayanıklılık sporları yapacak iki grubun birine chia tohumundan yapılan bir enerji jeli diğerine standart bir enerji içeceği verildiğinde performansları arasında fark olmadığı tespit etmiştir.

-Sıçan araştırmaları, chia tohumlarının trigliseridleri düşürdüğünü, HDL (iyi) kolesterolü yükselttiğini ve inflamasyonu, insülin direncini ve karın yağını azaltabileceğini gösterdi.

-Bir çalışmada, chia tohumlarının iştahı azaltabileceği gösterilmesine rağmen, vücut ağırlığı üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamıştır.

-Fazla kilolu 90 kişiyle yapılan bir çalışmada, 12 hafta boyunca günde 50 gram chia tohumu tüketilen bir başka çalışmada, chia tohumlarının vücut ağırlığı üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı ancak kandaki Omega-3 miktarını artırdığı saptanmıştır.

-Kilo kaybı diyeti, sadece tek gıdanın eklenmesi ya da çıkartılmasının ötesinde bir şeydir. Tüm diyetin yanı sıra uyku ve egzersiz gibi diğer yaşam tarzı davranışları da önemlidir. Ancak, gerçek gıda temelli diyet ve sağlıklı bir yaşam tarzıyla birleştirildiğinde chia tohumlarının kilo vermeye yardımcı olabileceğini görebilirsiniz.

Hepinize iyi hafta sonları dilerim…