Yenifoça Forum Platformu öncülüğünde yapılan eylemde arıtma tesininin deşarj sistemi yapılana kadar arıtma artığı sularının denize salınmamasını istendi. Ellerinde arıtma tesisinin neden olduğu ileri sürdükleri kirliliği gösteren fotoğrafları taşıyan grup, İZSU yetkilileri ile belediye binasında görüştükten sonra dilekçelerini verip, olaysız şekilde ayrıldı.

Yenifoça Cumhuriyet Mahallesi Korucak Mevkisi'nde 41 milyon liralık yatırımla 50 bin kişi kapasiteli olarak yapılan tesisin arıtma artığı sularının yasalara aykırı olarak açık kanalla ve bölgedeki 5 kilometrelik sahilin denize girilebilen tek düzenli yerinin ortasından verilmesini protesto eden Yenifoçalılar İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde toplandı. Yenifoça Forum Platformu öncülüğünde biraraya gelen grup, yanlarında getirdikleri dilekçelerini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Başkan Aziz Kocaoğlu'na vermek istedi. Ancak, belediye görevlileri Başkan Kocaoğlu'nun binada olmadığını söyledi. Bunun üzerine grup, yanlarında getirdikleri ve üzerine "İster İç İster Yüz" yazdıkları bir şişe suyu gösterip, bir süre "Havama, suyuma, toprağıma dokunma" sloganı atıp, beklemeye başladı. Eylem sırasında polis ve büyükşehir belediyesinin özel güevinlik görevlileri önlem aldı. Bir saatlik bekleşin ardından içeri alınan eylemciler, İZSU Yapım Proje Müdürü İlbay Güleç ile görüştürüldü.
Dilekçelerini veren, taleplerini ileten grup daha sonra binadan olaysız ayrıldı.
Çıkışta bir açıklama yapan Yenifoça Forum Sözcüsü Ezgi Levent, arıtma tesisinin çalışmasının durdurulmasını değil deşarj sisteminin durdurulmasını, deşarj boruları döşenip sistem tam anlamıyla devreye girene kadar, arıtılan suyun vidanjörlerle yeterliliği olan yakın bir arıtma tesisine aktarılmasını istediklerini söyledi. Deşarj sisteminin deniz irtibat noktasınında yanlış seçildiğini öne süren Levent; "Maalesef başkan ve bu işin yetkili kişileriyle görüştürülmedik. Taleplerimizi ilettiğimiz İzsu Yapım Proje Müdürü İlbay Güleç kendisinin yetkili olmadığını, dilekçe ve taleplerimizi yetkililere ileteceğini ve 3-5 gün içinde cevap verileceğini söyledi. Biz 50'yi aşkın arkadaşımız ve avukatlarımızla oradaydık. Pazartesi gününe kadar olumlu bir cevap alamazsak hem eylemlerimize devam edeceğiz, hem de hukuk yoluna başvurarak bu çevre cinayetini durdurmaya, yaşam alanlarımızı korumaya çalışacağız. Gözle görülür bir kirlilik var. Görmek istemiyorlar" dedi.

 

Editör: Haber Merkezi