TÜİK, ilk defa yayımlanan "illerde yaşam endeksi" ile bireylerin ve hanehalklarının yaşamını objektif ve subjektif göstergeler kullanarak yaşam boyutları ayrımında il düzeyinde ölçmeye, karşılaştırmaya ve zaman içinde izlemeye yönelik bir endeks çalışması yaptı. Çalışmayla, ildeki yaşamın tüm boyutları ile izlenmesi ve iyileştirilmesi bakımından altlık oluşturacak bir gösterge sistemi geliştirmek hedeflendi.

TÜİK İzmir Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre Isparta, yaşam endeksinde en yüksek endeks değeri ile ilk sırayı aldı. Isparta'yı sırasıyla Sakarya ve Bolu takip etti. Endekste son sırayı Muş aldı. İzmir ise yaşam endeksinde 21. sırada yer aldı. Barınma ve yaşam alanı olarak kullanılan ve özellikleri itibariyle birey ve hanehalkının yaşam kalitesinde etken olan konut boyutu endeksinde en yüksek değeri Sakarya aldı. Sakarya'yı Sinop ve Bolu takip ederken Ardahan en düşük konut endeks değerine sahip il oldu. İzmir ise konut endeksinde 18. sırada yer aldı.

GELİR VE SERVET ENDEKSİNDE ÜÇÜNCÜ

Kişilerin temel ihtiyaçlarını karşılama ve ekonomik ve kişisel risklere karşı korunma imkânı sunan gelir ve servet boyutunda en yüksek endeks değerini İstanbul aldı. İstanbul'u sırasıyla Ankara ve İzmir izledi. Gelir ve servet endeksinde son sırayı ise Adıyaman aldı. Bireylerin genel sağlık durumu, sağlık altyapısı ve imkânlarının yeterliliği, sağlık hizmetlerinden memnuniyet açısından yaşam kalitesi ile doğrudan ilgili olan sağlık boyutu endeksinde en yüksek değeri Isparta aldı. Isparta'yı sırasıyla Bolu ve Rize takip etti. Sağlık endeksinde son sırayı Ağrı aldı. İzmir ise sağlık endeksinde 16. sırada yer buldu.

EĞİTİM ENDEKSİNDE İZMİR 31. SIRADA

Bireylerin topluma ve ekonomiye verimli bir şekilde katılması için gerekli bilgi, beceri ve yeterliliklerin sağlanmasında büyük öneme sahip eğitim boyutu endeksinde ilk sırayı Tunceli aldı. Tunceli'yi sırasıyla Isparta ve Amasya izledi. Eğitim endeksinde en düşük endeks değeri ile son sırayı Hakkâri aldı. İzmir ise eğitim endeksinde 31. sırada yer aldı.

ALTYAPI HİZMETLERİNE ERİŞİMDE İKİNCİ

Yaşanılan alanda altyapı hizmetlerine erişilebilme kapasitesi ve memnuniyetini göstermesi açısından yaşam kalitesinin önemli bir boyutunu temsil eden altyapı hizmetlerine erişimde, en yüksek endeks değeri ile ilk sırayı İstanbul aldı. İstanbul'u İzmir ve Ankara izledi. Altyapı hizmetlerine erişim endeksinde en düşük değer ile son sırayı Hakkâri aldı.

YAŞAM MEMNUNİYETİNDE 51. SIRADA

İnsanların yaşamlarının farklı zamanlarında ve alanlarında ortaya çıkan ihtiyaç ve isteklerinin karşılanmasından doğan tatmin düzeyini ifade eden yaşam memnuniyeti boyutunda en yüksek endeks değeri ile ilk sırayı Sinop aldı. Sinop'u sırasıyla Afyonkarahisar ve Bayburt takip etti. Yaşam memnuniyeti endeksinde son sırayı Tunceli aldı. İzmir ise yaşam memnuniyeti endeksinde 51. sırada yer aldı.


İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi