Ayvalık Tabiat Platformu, Burhaniye Çevre Platformu ve Bergama Çevre Platformu'nun dayanışması zaferle sonuçlandı. Sık sık maden şirketlerinin tartışma yaratan projeleri ile gündeme gelen Kozak Yaylası'nda faaliyete geçirilmek istenen granit taş ocağına yargı 'dur' dedi.

Ayvalık Tabiat Derneği ve Ayvalık Belediyesi tarafından, Burhaniye’nin Hacıbozlar, Ayvalık’ın Bağyüzü ile Bergama’nın Aşağıcuma ve Hacıhamzalar mahallelerinde İdeal Stone Granit Ocağı İşletmesi'nin kapasite artışı ve kırma eleme tesisi projesi için verilen “ÇED olumlu” kararının iptali için açılan davada, İzmir 6. İdare Mahkemesi iptal kararı verdi. 

DAYANIŞMANIN ZAFERİ

Bergama Çevre Platformu dönem sözcüsü Erol Engel; "Kozak yaylasının gözü aydın. Bu yargı kararıyla Kozak'ın sahipsiz olmadığı bir kez daha görülmüştür. 2017 yılından bu yana Bergama'nın Hacı Hamzalar, Aşağı Cuma, Burhaniye'nin Hacı Bozlar ve Ayvalık'ın Bağyüzü köylerinde  mevcut kapasitesini 18 kat arttırmak isteyen firmaya karşı yöre köylülerimizle, Ayvalık Tabiat Platformu, Burhaniye Çevre Platformu ve Bergama çevre platformu olarak göstermiş olduğumuz dayanışmanın zaferidir bu yargı kararı. Önceki dönem Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç'in bu davada köylülerle omuz omuza göstermiş olduğu dayanışmayı da unutmayacağız" dedi.

AKP'Lİ BAŞKAN'IN ÇEVRE DAVALARINDAN ÇEKİLMESİNİ AFFETMEYECEĞİZ

Engel ayrıca; "AKP'li Bergama belediye başkanının işbaşına gelir gelmez 'çevre davalarından çekilme' kararıyla Kozak Yaylası'nı yalnız bırakmasını da affetmeyeceğiz. Zor gününde dava açarak sorumluluk alıp Kozak'a sahip çıkan Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin'e de şükranlarımızı sunuyorum. Bu yargı kararıyla Kozak yaylasını hem haramilerin elinden hemde çevre bakanlığından korumuş olduk. Bu yargı kararı yöre köylüsüne, Kozak yaylasının asıl sahipleri kuş'una kurduna, domuzuna, yılkı atlarına ve tüm canlılarına armağan olsun" sözlerine yer verdi.

YAŞAM SAVUNUCUSU DOSTLARIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Alınan karar bölge insanı ve çevre platformlarında büyük sevinç yaratırken, davaya müdahil olan Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin; “Karakoç Deresi’nin sulak alan statüsünde kalması, pirina kokusu yayan fabrikanın önlem alması, Karaayıt’ın madencilere depo olmaması için, göreve geldiğimiz günden beri mücadele ediyoruz, mücadeleyi aksatmaksızın sürdürmeye de devam edeceğiz. Bu mücadeleyi sürdüren ve desteklerini esirgemeyen Avukat Günay Benli, Avukat Canan Yılmaz ve Avukat Filiz Sonsuz’a, Bergama Çevre Platformu ve Burhaniye Çevre Platformu’ndaki arkadaşlarımıza ve yaşam savunucusu dostlarımıza çok teşekkür ediyoruz” dedi.

SONUÇTAN MUTLULUK DUYUYORUZ

Ayvalık Tabiat Platformu tarafından yapılan açıklamada ise; “Sonuçtan büyük mutluluk duyuyor, Ayvalık Belediye Başkanı Sn. Mesut Ergin’e, Av. Günay Benli ve Av. Canan Yılmaz’a, gönüllü olarak davamızı üstlenen Av. Filiz Sonsuz’a, birlikte mücadele yürüttüğümüz Bergama Çevre Platformu ve Burhaniye Çevre Platformu’na teşekkür ediyoruz” sözlerine yer verildi.

AJANS BAKIRÇAY

Editör: Haber Merkezi