İZ GAZETE – Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkarak tüm dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de 75 can alan koronavirüs ile mücadele kapsamında hemen hemen her gün yeni bir gelişme yaşanıyor. Bu süreçte merkezi hükumetin önlemlerinin yanı sıra yerel yönetimlerde birtakım önlemler ve çalışmalar gerçekleştiriyor.

İzmir'de de; İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi, Çiğli Belediyesi, Buca Belediyesi, Bornova Belediyesi başta olmak üzere pek çok yerel yönetim koronavirüs ile mücadele kapsamında sokakları ve kent meydanlarını dezenfekte ediyor. Fakat uzmanlar uyarıyor:

“Bu durum virüsün yayılmasını engellemediği gibi aksine yararlı bakterilere zarar verip ekosistemin dengesini bozarak başka virüslere davetiye çıkarabilir”

‘ŞOVLARA KARŞIYIZ’

Konuya dair 29 çevre derneği ortak bildiri yayınladı. Bildiride “Bizler temel hijyen konusunu maskeleyen, takıntıyı öne çıkartan, topluma kafa karıştırıcı mesajlar veren bu şovlara karşıyız. O yüzden bakterilere, kentin ağaçlarına, hayvanlarına sahip çıkıyoruz. Herkesi korona virüsüne karşı doğayı ve toplumu savunmaya çağırıyor, bu kimyasal kirliliğin yol açacağı ekolojik yıkıma karşı çıkmaya davet ediyoruz”

‘AĞAÇ KÖKLERİNİ KURUTUYOR’

Metni hazırlayan 360 Ankara Derneği’nden enerji ve iklim uzmanı Önder Algedik, Hürriyet’ten Ece Çelik’e konuştu. Akgedik, şu ifadeleri kullandı:

“Belediyeler, içinde çok çeşitli kimyasal maddelerin olduğu sıvılarla kent meydanlarını yıkıyor. Ancak buralar iki saat içinde eski haline geliyor. Peki bu kimyasallar nereye gidiyor? Bu maddeler ağaç köklerini kurutuyor, çok sayıda bakteri ve mikroorganizmayı öldürüyor. Yani ekosistemi bozuyor. Uzmanlar virüslerin insanların doğal hayata müdahale etmesinden kaynaklandığını söylüyor. Doğaya verdiğimiz tahribatlar ortadayken bizler temel hijyen kurallarını uygulamak yerine kimyasal kullanmayı tercih ediyoruz. Bu kimyasallar yeni hastalıkların oluşma ihtimalini arttırıyor”

Halk sağlığı uzmanı Dr. Kayıhan Pala ise şunları söyledi:

“Bu pandemi döneminde belediyelerin sokakları değişik kimyasallarla yıkamasının enfeksiyon zincirini kırma açısından hiçbir faydası yok. Şehirlerdeki bulaşma zincirini kırmak için kapalı kapılar, asansörler, ortak kullanılan tuvaletler gibi yerler, çamaşır suyu 10’da bir oranında seyreltilerek günde en az iki kez temizlenmeli. Yerel yönetimlerin atık toplamaya büyük özen göstermesi gerekiyor. Enerjimizi salgına faydası olmayan işlere harcamamalıyız”

Editör: Haber Merkezi